Суд розгляне справу про ненадання відомостей щодо відрядження Міністра

March 11, 2013

Дванадцятого березня 2013 року в Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд справи за позовом громадського активіста Сергія Андрушка до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

13 серпня 2012 року пан Андрушко подав до зазначеного Міністерства запит про надання інформації щодо візиту Міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника на офіційну церемонію відкриття літніх Олімпійських ігор у Лондоні. Зокрема, запит стосувався вартості подорожі та проживання пана Міністра, персонального складу делегації та терміну перебування делегації у Лондоні.

Протягом наступних чотирьох місяців Міністерство освіти і науки, молоді та спорту відкладало надання інформації, мотивуючи це такими причинами: опрацювання великого обсягу інформації, необхідністю відшкодування витрат на таке опрацювання та проведенням ревізії Фінансовою державною інспекцією України. Пан Андрушко підтверджував готовність відшкодувати витрати або ж ознайомитися з документами безпосередньо у приміщенні Міністерства, а також надсилав повторні запити.

Станом на 4 грудня 2012 року пан Андрушко отримав інформацію лише стосовно кількості днів та дат перебування делегації Міністерства у Лондоні. Інформація щодо складу делегації Міністерства, вартості подорожі та проживання запитувачем отримана не була.

Законом України «Про доступ до публічної інформації» встановлено, що «не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами…, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб…, які отримали ці кошти або майно». Оскільки на візит всієї делегації від Міністерства, очолюваної Міністром Д. Табачником, використовувались кошти державного бюджету, інформація про використання цих коштів не може бути обмежена у доступі.

У зв’язку із тим, що протягом тривалого часу Міністерство так і не виконало свій обов’язок із надання публічної інформації, Сергій Андрушко вирішив звернутися до суду. Цю справу підтримав Фонд захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

4 грудня 2012року адвокат Діана Проценко, яка представляє інтереси пана Андрушка у цій справі, подала позов до суду з вимогою визнати протиправним ненадання інформації з боку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і зобов’язати Міністерство надати запитані відомості.

Судове засідання у справі відбудеться 12 березня 2013 р. о 14.00 за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 10, ІІ поверх, зала судового засідання № 202. Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 044-383-20-44 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua. Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.