Суд відхилив апеляційну скаргу Міністерства юстиції

November 1, 2012

Першого листопада 2012 року Київський апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу Міністерства юстиції України у справі за позовом юриста Інституту Медіа Права Ольги Сушко.

Раніше Ольга Сушко подавала запит до Мін’юсту щодо отримання копій штатних розписів двох підрозділів міністерства. Міністерство юстиції відмовило у наданні цих документів, стверджуючи, що вони містять конфіденційну інформацію про працівників, а саме відомості про розмір посадового окладу.

Суд першої інстанції визнав дії міністерства неправомірними, і зобов’язав надати запитувані документи. При цьому було встановлено, що інформація про посадові оклади стосується розпорядження бюджетними коштами і не може бути обмежена в доступі.

Тим не менше, відповідач подав апеляцію на це рішення і в апеляційній скарзі вказав, що суд не уповноважений зобов’язувати Міністерство юстиції України надати запитувачу копії документів. Це спростовується положеннями статті 162 Кодексу адміністративного судочинства, у якій прямо сказано, що суд може зобов’язати відповідача вчинити певні дії. При цьому надання копій документів на запит – це саме та дія, яку повинен вчинити розпорядник, якщо інформація у документах є відкритою.

Окрім того, міністерство стверджувало, що документи, які містять розміри окладів його посадовців, не є публічною інформацією, бо вони не створені суб’єктом владних повноважень. Орган влади вказав, що “затвердження штатного розпису не є владними повноваженнями Мін’юсту”. При цьому відповідач не заперечив, що він володіє цим документом, і не взяв до уваги, що за Законом України “Про доступ до публічної інформації” публічною вважається також інформація, яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень.

Тепер Міністерство юстиції України вже вдруге зобов’язане судом надати копії своїх штатних розписів. Інститут Медіа Права інформуватиме про виконання цього судового рішення.