Суд відмовляє в наданні списків із підписами народних депутатів

November 5, 2013

Суд відмовив журналістці в наданні копій списків реєстрації народних депутатів на виїзному засіданні 4 квітня 2013 року через їхні підписи. Її інтереси представляє Інститут Медіа Права.

Позов до суду був поданий журналісткою Оксаною Коваленко через ненадання цих списків Апаратом Верховної Ради України на її запит. Отримання запитаної інформації є суспільно необхідним для здійснення громадського контролю за дотриманням народними депутатами Конституції та Законів України, адже засідання Верховної Ради України, щодо якого був поданий запит, викликало широкий резонанс у суспільстві, зокрема, щодо можливості фальсифікації підписів окремих народних депутатів.

Справу сьогодні розглянув Окружний адміністративний суд міста Києва. У відповідь на свої інформаційні запити, подані до Апарату ВРУ, позивач отримала лише списки з прізвищами учасників засідання та інформацію про результати розгляду питань. Як зазначив відповідач, безпосередньо копії списків реєстрації  є конфіденційною інформацію, оскільки містять особисті підписи народних депутатів України, а тому не можуть бути надані.

В судовому засіданні представник Апарату ВРУ підтримав зазначену позицію, зазначивши, що підписи народних депутатів є персональними даними і відповідач не може надавати їх без згоди самих депутатів. Вимоги ж позивача розкрити таку інформацію створюють штучні підстави для порушення Апаратом його обов’язків щодо захисту персональних даних.

Суд підтримав сторону відповідача і відмовив в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

На думку позивача та її представників, рішення суду є неправомірним, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов’язків, тому за своїм характером є публічною інформацією. Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати. Зокрема,  в судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на скандальному виїзному засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

Позивач та її представники мають намір оскаржити рішення суду до апеляційної інстанції.

 

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.