Суд відмовив у задоволенні позову Олега Бєлова

October 18, 2013

Окружний адміністративний суд міста Києва не задовольнив позовну заяву одеського юриста Олега Бєлова щодо оскарження відмови Конституційного Суду України надати копії декларацій про доходи трьох суддів Конституційного Суду – Головіна А.С., Винокурова С.М. та Бауліна Ю.В. Суд підтримав позицію відповідача, зазначивши, що запитані документи містять персональні дані, а тому не можуть бути надані. На думку суду, відкритими є лише певні відомості з декларацій, а не копії цих документів.

Позивач та його представники вважають, що таке рішення порушує право на доступ до інформації, адже законодавство не містить ніяких обмежень щодо можливостей доступу до документів-носіїв такої відкритої інформації. Позивач має право самостійно визначати предмет свого запиту, зокрема, вказувати конкретний документ, копію якого бажає отримати. При цьому, персональні дані суддів могли бути приховані в документі шляхом їх ретушування.

Вважаючи судове рішення необґрунтованим, Олег Бєлов та його представники оскаржили відповідну постанову до Київського апеляційного адміністративного суду.

 

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.