Суд відмовив в наданні інформації щодо штатного розпису Музею історії Десятинної церкви

December 13, 2013

Київський апеляційний адміністративний суд 5 грудня 2013 року відмовив у задоволенні апеляційної скарги журналіста Ігоря Луценка у справі проти Міністерства культури України.

Обставини справи полягали в тому, що 22 лютого 2013 року Ігор Луценко звернувся з запитом про надання публічної інформації до Міністерства культури України, в якому просив надіслати на його адресу копії посадової інструкції директора Музею історії Десятинної церкви та штатного розпису цього музею. Міністерство культури відмовило запитувачу в наданні інформації, посилаючись, зокрема, на Закон України «Про захист персональних даних», яким передбачено, що поширення  персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних  дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

З такою позицією відповідача погодився Київський окружний адміністративний суд.

Однак, документи, які витребовувалися та були предметом запиту не містять в собі особистих персональних даних (національність, сімейний стан, національність, освіта, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, матеріальний стан, адреса, дата і місце народження, місце проживання та перебування), а лише підтверджують перелік існуючих на підприємстві, установі посад, їх кількість, розмір посадового окладу, права та обов’язки керівника, його повноваження.

Більше того, Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

У зв’язку з цим, позивач та його представник мають намір оскаржити відмову в наданні інформації до Вищого адміністративного суду України.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».