Суд відмовився відкрити автобіографії кандидатів на виборах

June 9, 2015

Окружний адміністративний суд 8 червня розглянув справу за позовом Інституту Медіа Права до Центральної виборчої комісії щодо відмови в наданні копій біографій лідерів політичних партій. У задоволенні позову було відмовлено: суд традиційно пристав на бік чиновників.

Інститут Медіа Права ще у листопаді минулого року запитував у ЦВК автобіографії тодішніх кандидатів у депутати: Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Однак у відповідь громадській організації були надіслані лише короткі біографічні довідки. Надати копії документів ЦВК відмовила, заявляючи, що решта інформації є конфіденційною.

«Така позиція не відповідає законодавству, –  зауважує юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська, –  Закон про вибори народних депутатів чітко передбачає, що інформація, яка міститься у документах, поданих кандидатами для реєстрації (а це в тому числі і автобіографії), є відкритою».

Позов про неправомірні дії було подано ще на початку березня, однак розгляд справи постійно відкладався. Лише 8 червня суд нарешті прийняв рішення у справі, але став на сторону державного органу і відмовив у задоволенні позовних вимог Інституту Медіа Права. Представники громадської організації готують апеляційну скаргу на рішення суду і далі домагатимуться розкриття автобіографій політичних лідерів.

«У нас є одне головне пояснення, чому ЦВК не виконує закон – ЦВК Януковича-Азарова, повноваження якої завершилися ще рік тому не здатна ухвалювати демократичні рішення в інтересах громадян, – зауважує директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. –  Якщо за рік не знайшлося часу підібрати кандидатів у члени ЦВК, то це викликає сумніви у щирості намірів провести чесні місцеві вибори восени».