Суд визнав підписи депутатів конфіденційними даними і вкотре обмежив доступ до інформації

November 26, 2014

Вищий Адміністративний суд України розглянув касаційну скаргу у справі за позовом журналістки Оксани Коваленко щодо відмови Апарату Верховної Ради надати копії списків реєстрації народних депутатів на резонансному виїзному  засіданні 4 квітня 2013 року, що проводилось на вул. Банковій.

Касація підтримала позицію нижчих суддів щодо правомірності відмови у зв’язку з тим, що «особистий підпис особи – це його персональні дані, які є конфіденційною інформацією». Крім цього,  на думку суду, на конфіденційність підписів не впливає той факт, що вони вже є у відкритому доступі, зокрема, оприлюднені на сайті ЦВК згідно з вимогами виборчого законодавства. Не важливим для суду було також те, що відповідно до ст.5 Закону України «Про захист персональних даних», не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави, посадових або службових повноважень.

Більше того, Вищий адміністративний суд, всупереч вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації», не встановив, ні яким чином оприлюднення запитаної інформації може завдати істотної шкоди інтересам «приватності» народних депутатів, ні те, що суспільство зацікавлене в оприлюдненні важливої інформації, яка може свідчити про серйозні порушення парламентських процедур.

Таким чином, адміністративні суди вкотре стали на захист спокою високопосадовців, а не на сторону суспільства і його «права знати».