Суд визнав правомірним обмеження доступу до інформації про стан лісових ресурсів

July 25, 2014

Вищий адміністративний суд України 8 липня 2014 року розглянув касаційну скаргу Чортківської районної громадської організації «Зелений Світ» щодо неправомірного віднесення до службової інформації окремих документів в сфері лісових ресурсів.

Нагадаємо, що у 2011 році ГО «Зелений світ» звернулася до Держлісагентства із запитом на інформацію. «Зелений світ» хотів дізнатися, з яких підстав визнаються конфіденційними та обмежуються у доступі категорії інформації, наведені у Наказі Державного агентства лісових ресурсів України, яким затверджено перелік відомостей, що становлять службову інформацію.Організація також запитала, чи вважає керівництво Державного агентства лісових ресурсів можливим скасувати згаданий Наказ, якщо визнає, що зміст окремих положень Наказу не відповідає Оргуській конвенції, Конституції та законам України. 

В отриманій відповіді зазначалося, що «протиріч Наказу з законодавством України не встановлено і підстави для його скасування відсутні». Тим не менше, громадська організація проаналізувала Закон України «Про доступ до публічної інформації» і дійшла висновку, що описані у Наказі категорії службової інформації не відповідають законодавчому визначенню поняття «службова інформація». «Зелений Світ» оскаржив дії Державного агентства лісових ресурсів України у суді. Проте суди першої та другої інстанцій не врахували аргументів позивача та відхилили позов.

У зв’язку з цим було подано касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду, однак колегія суддів залишила рішення попередніх інстанцій без змін, встановивши, що топографічні карти, геодезичні матеріали, схеми лісів і насаджень лісових господарств та ін. становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію і пов’язані з розробкою напряму діяльності установи, із здійсненням контрольних, наглядових функцій агентства, із процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень. При цьому, суд зазначив, що шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні, оскільки саме «не оприлюднення таких відомостей запобігає можливим злочинам та сприяє недопущенню зловживань в цій сфері».  

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Праваза підтримки Міжнародного фонду «Відродження».