Суд визнав протиправною неповну відповідь Міністерства охорони здоров’я

April 19, 2012

Дев’ятнадцятого квітня 2012 року Окружний адміністративний суд міста Києва надав Інституту Медіа Права рішення у справі за його позовом до Міністерства охорони здоров’я України. Постановою суду було визначено, що надання неповної інформації за запитом громадської організації було протиправним.

Нагадаємо, що 22 грудня 2012 року Інститут Медіа Права скерував запит до Міністерства охорони здоров’я України з проханням надати інформацію щодо того, чи була здійснена реєстрація бази персональних даних, якими володіє міністерство. Також, у разі, якщо така реєстрація була здійснена, юристи ІМП просили надати копії свідоцтв про державну реєстрацію баз персональних даних.

У відповідь на запит міністерство повідомило, що реєстрація баз персональних даних була здійснена. Проте копії свідоцтв про їх державну реєстрацію орган влади так і не надав, посилаючись на те, що такий документ містить службову інформацію Міністерства охорони здоров’я України.

Однак у судовому процесі виявилося інше: міністерство на момент отримання запиту ще не здійснило державну реєстрацію своїх баз персональних даних. Відтак запитаних документів у відповідача не було, але у відповіді на запит він цього не зазначив. Разом із тим, суд вказав, що такі документи не можуть бути носіями службової інформації відповідно до Переліку відомостей, що містять службову та конфіденційну інформацію в МОЗ України. Тому суд задовольнив позовні вимоги у частині, в якій позивач просив визнати ненадання копій документів протиправним. Водночас суд вказав, що надання копій запитаних документів не є можливим, оскільки міністерство ще не володіє ними.