Суд задовольнив частково позов журналістки Ірини Соломко до Апарату Верховної Ради України

March 16, 2012
Дванадцятого березня 2012 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення у справі за позовом Ірини Соломко до Апарату Верховної Ради України. Цим рішенням були частково задоволені вимоги позивачки. Зокрема, суд визнав, що відмову Апарату Верховної Ради України надано із порушенням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки у тексті не вказаний порядок її оскарження, як це прямо передбачено законом.

Водночас, суд постановив, що Апарат парламенту правомірно відмовив журналістці у наданні певних відомостей про помічників-консультантів народних депутатів. До запитаної інформації, зокрема, належить список помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.

Суд дійшов висновку, що Апарат Верховної Ради України не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суд визначив, що вони не повинні надаватися, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. В обґрунтування цієї тези суд послався на Рішення Конституційного Суду України №2-рп/2012 від 20 січня 2012 року.

Тим не менше, юристи Інституту Медіа Права, які представляли інтереси пані Соломко у суді, вважають, що суд не дослідив повною мірою ряд питань, пов’язаних із цією справою. Так, не було доведено, що Апарат Верховної Ради України не володіє запитуваною інформацією. До того ж, суд у постанові не проаналізував норми Закону України «Про доступ до публічної інформації», що встановлюють неможливість обмеження доступу до інформації про осіб, які отримують кошти із державного бюджету.

З огляду на це юристи Інституту Медіа Права планують оскаржити рішення Окружного адміністративного суду міста Києва в апеляційному порядку. Подальший рух справи буде висвітлений у новинах на сайті Інституту Медіа Права.