Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Сергія Лещенка

September 16, 2013
Київський апеляційний адміністративний суд 3 вересня 2013 року відхилив апеляційну скаргу журналіста Сергія Лещенка у справі проти Міністерства фінансів України та залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва. Відповідний текст ухвали представники позивача отримали 13 вересня.

Нагадуємо, що ще 17 жовтня 2011 року Сергій Лещенко звернувся з інформаційним запитом до Міністерства фінансів України про надання йому копії листа Міністерства фінансів України до Кабінету Міністрів України щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних. Проте міністерство відмовило в наданні копії листа на підставі того, що запитуваний лист був надісланий адресату, у зв’язку з чим його оригінал не зберігся і надати його копію неможливо. Натомість у володінні міністерства перебуває копія листа, підшита до матеріалів вихідної кореспонденції (вона відрізняється від оригіналу відсутністю тексту бланку та наявністю додаткових поміток), а також копія запитуваного листа, яка була надіслана міністерству з Кабінету Міністрів України.

Таким чином, незважаючи на те, що міністерство володіло документами, які містять відкриту публічну інформацію, запитану позивачем і було зобов’язане за Законом України «Про доступ до публічної інформації» надати задокументовану публічну інформацію на запит протягом п’яти робочих днів, апеляційний суд, як і суд першої інстанції, підтримали позицію відповідача. При цьому, суди не проаналізували аргумент позивача про те, що у випадку відсутності запитаної інформації у Міністерства, воно зобов’язане було переслати запит належному розпоряднику (Кабінету Міністрів України).

Сергій Лещенко та його представники планують оскаржити неправомірні судові рішення до Вищого адміністративного суду України.


Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.