Суд зобов`язав Пенсійний Фонд повторно розглянути запит на доступ до публічної інформації

February 7, 2014

Святослав Грабовський 2 липня 2013 року звернувся до Управління Пенсійного фонду із запитом, в якому містилось прохання надати йому завірену належним чином копію кошторису видатків на утримання цього управління. У відповідь Позивач отримав лист, в якому у наданні зазначеної інформації було відмовлено, у зв’язку з тим, що вона належить до внутрішньо організаційної, а не до публічної.

Відмова в наданні інформації була оскаржена до Львівського окружного адміністративного суду, який визнав відповідь Управління такою, що суперечить законодавству та порушує права та інтереси Позивача. Зокрема, суд зробив висновок, що Управління Пенсійного Фонду в м. Трускавець є суб’єктом владних повноважень, у розпорядженні якого знаходиться запитана паном Грабовським інформація. Кошторис видатків управління не належить до вичерпного переліку інформації, доступ до якої може бути обмеженим, а отже, законних підстав для відмови в наданні завіреної копії цього документу в Управління не було.

Однак, попри визнання відмови в наданні публічної інформації незаконною, суд не задовольнив вимоги Позивача щодо зобов’язання надати копію кошторису, а лише встановив, що Управління Пенсійного фонду повинне повторно розглянути запит Святослава Грабовського та надати йому вмотивовану відповідь протягом встановленого законом терміну.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».