Тарас Шевченко та інші активісти руху “Стоп цензурі” зустрілися з Головою СБУ

June 18, 2010

15 червня у приміщенні СБУ відбулася зустріч активістів руху «Стоп цензурі!»  з головою Служби безпеки України Валерієм Хорошковським. Захід тривав дві  години та виявився доволі інтенсивним. Від руху «Стоп цензурі!» виступили  десять активістів, серед яких були експерти з українських телеканалів  (Перший національний, «1+1», СТБ, ТВi ,5-й), журналісти Сергій Лещенко,  Мустафа Найєм, Наталія Лигачова, Вікторія Сюмар, а також директор Інституту  медіа права Тарас Шевченко.

 

Під час зустрічі представники «Стоп цензурі» мали нагоду подискутувати  з  паном Хорошковським стосовно питань щодо загальної політики нинішньої влади  відносно ЗМІ. А також щодо конфлікту інтересів, оскільки голова СБУ є  одночасно власником найбільшого медіа холдингу в Україні, до якого входить 9  телерадіокомпаній.

 

Журналісти також вимагали ефективного розслідування  фактів перешкоджання їхній професійній діяльності.  Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко на зустрічі підняв декілька  питань, пов’язаних з компетенцією СБУ. Зокрема, очільник служби безпеки  позитивно відгукнувся щодо готовності СБУ підтримати проект закону «Про  доступ до публічної інформації» (№2763), що вже наступному тижні має  ставитися на голосування у Верховній Раді. Для громадських організацій,  зокрема Інституту медіа права, які були розробниками даного закону,  проходження Закону є надзвичайно важливим.  Також Тарас Шевченко підняв  питання щодо незаконної та недемократичної процедури «профілактичних бесід»,  які проводять представники спецслужб з громадськими активістами та  організаторами мирних зборів. Голова СБУ Валерій Хорошковський повідомив, що ніколи не віддавав вказівок проводити такі зустрічі. Він засуджує їх  проведення та пообіцяв на найближчій нараді розглянути це питання з підлеглими.

 

Повний текст зустрічі читайте на Телекритиці:
http://www.telekritika.ua/media-suspilstvo/events/2010-06-17/53707