Третя річниця закону про суспільне мовлення

April 18, 2017
Три роки тому, 17 квітня 2014 року, Центр демократії та верховенства права (на той час – Інститут Медіа Права) спільно з новоствореною коаліцією “Реанімаційний Пакет Реформ” добився ухвалення закону Про Суспільне телебачення і радіомовлення України”. Ця реформа є пріоритетом ЦЕДЕМ ще з моменту створення організації у 2005 році.

Цей законопроект уперше з 1997 року визначив рамки створення суспільного мовлення в Україні. Причому вперше реформуванню підлягала не лише національна теле- та радіокомпанія, а і всі державні мовники. Протягом 2014 року уряд видав перші постанови, у яких, зокрема, визначив, що майбутній мовник буде створений у форматі публічного акціонерного товариства.

Згодом закон про суспільне мовлення був допрацьований. У грудні 2014 з ініціативи голови комітету ВРУ з питань свободи слова була створена робоча група, в яку входив і юрист ЦЕДЕМ Ігор Розкладай. Її учасники розробили пакет правок, які за 3 місяці були ухвалені у парламенті. 

Також Центр демократії та верховенства права підтримував реформу на всьому її шляху. Зокрема, ЦЕДЕМ проводив публічні заходи та експертні обговорення щодо суспільного мовлення, а експерти Центру брали участь у розробці законодавчих актів та документів, необхідних для реформування мовника.

Вже восени 2015 року розпочалося впровадження реформи. Зокрема, були створені регіональні філії НТКУ. Однак наступний етап – ліквідація юридичних осіб ОДТРК – затягнувся на весь 2016 рік. Лише наприкінці року вдалося вирішити усі юридичні питання та провести оцінку майна і фондів. На останньому у 2016 році засіданні Уряд схвалив статут ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”.

Юридична особа ПАТ НСТУ офіційно постала з 19 січня 2017 року. А вже 10 квітня, за тиждень до 3 річниці закону, було обрано голову правління Суспільного. Ним став Зураб Аласанія, медіаменеджер, журналіст та засновник низки медійних проектів.

З моменту обрання членів правління у травні 2017 року розпочинається нова фаза реформи – структурна і змістова трансформація суспільного мовника у нову сучасну мультимедійну платформу. На цьому етапі найбільше зусиль буде спрямовано на зміну програмної політики та структури НСТУ.

Зміни торкнуться і кадрової політики: якщо на початок реформи у НТКУ працювало 10223 особи, то наразі кількість працівників скоротилася до 7100 осіб із подальшим зменшенням до 3-4 тисяч осіб.

Також протягом другого етапу має вирішитись питання із приєднанням ПАТ “Укртелефільм” до НСТУ. Раніше реформування цієї установи викликало затримку при створенні ПАТ НСТУ, тому було виділене в окремий процес.