ЦЕДЕМ допоміг активісту отримати інформацію про лікарські засоби

June 12, 2017
Відтепер українці можуть отримати перелік усіх зареєстрованих лікарських засобів у зручному форматі – це стало можливим завдяки зусиллям громадського активіста, якого консультував Центр демократії та верховенства права.
 
Запитувач хотів отримати перелік препаратів, включених до Державного реєстру лікарських засобів. Відповідно до законодавства, цей перелік повинен розміщуватися у формі відкритих даних, а інформація є публічною.
 
Однак сам перелік на сайті Державного реєстру не публікували, доступним був лише ручний пошук серед 10 тисяч медикаментів, вказаних у ньому. Тож збирати інформацію про лікарські засоби доводилось вручну – це було складно і незручно, якщо йшлося про велику кількість препаратів. 
 
У посадовців була і повна база лікарських засобів, однак надати її вони погоджувалися лише за гроші, а у відповіді на запит стверджували, що інформація і так відкрита.
 
Розглянувши ситуацію, ми порадили запитувачу звернутися до Омбудсмана. Це дало свої результати. Тепер на сайті можна як знайти інформацію про лікарський засіб за певними реквізитами, так і завантажити дані про їх усі у одному файлі.