ЦЕДЕМ подав до ЄСПЛ свої коментарі у справі «Слово Батьківщини» проти України

July 5, 2016

Центр демократії та верховенства права надіслав до Європейського суду з прав людини свої коментарі у справі «Слово Батьківщини» проти України.

Заявником у справі є редакція газети «Слово Батьківщини», заснована політичною партією, яка продовжує бути її єдиним власником. У 2001 році заявник опублікував дві статті, що стосувались лідера Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко. Політик оскаржила до суду окремі частини зазначених матеріалів як такі, що завдають шкоди її честі та гідності. Остаточним рішення національні суди зобов’язали газету спростувати низку тверджень, а також присудили моральну компенсацію у розмірі 1500 грн для Наталії Вітренко та 1000 грн. на користь її партії.

Справа була комунікована з українським Урядом 10 березня 2016 року.  Відповідно до Регламенту ЄСПЛ, з моменту комунікації будь-яка зацікавлена особа може просити Суд надати їй право висловити письмові коментарі щодо правових принципів, які стосуються цієї справи. На підставі цього ЦЕДЕМ підготував та надіслав до Європейського суду свій юридичний аналіз.

Юристи Інституту Медіа Права ЦЕДЕМ розглянули три ключові питання, які можуть мати значення для встановлення справедливого балансу між правом політика на захист честі і гідності та свободою вираження поглядів у даній справі. Зокрема, експерти проаналізували загальні принципи Конвенції щодо свободи преси та особливостей захисту свободи слова, що реалізується журналістами, в аспекті того, чи поширюються аналогічні гарантії захисту на медіа, що засновані та знаходяться у власності політичної партії. Крім цього, юристи проаналізували стандарти щодо обґрунтованості оціночних суджень та особливостей поширення інформації, яка раніше вже була опублікована в інших ЗМІ.

Не менш цікавим питанням, яке може мати важливе значення для вирішення справи є особливості захисту репутації політичної партії у випадках, коли поширена інформація стосувалась виключно її лідера. Експерти проаналізували вимоги національного законодавства, а також досвід зарубіжних країн, зокрема Великобританії, де політичним партіям заборонено подавати дифамаційні позови, оскільки це перешкоджатиме вільній політичній дискусії у суспільстві.

Завантажити текст інтервенції (англ. мовою) можна за посиланням.