ЦЕДЕМ продовжує серію всеукраїнських тренінгів з доступу до інформації

March 30, 2018

Центр демократії та верховенства права продовжує серію тренінгів з доступу до публічної інформації. Експерти Центру спільно з Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини навчають держслужбовців, як належним чином виконувати вимоги Закону “Про доступ до публічної інформації”. Навчальні заняття заплановані у всіх обласних центрах України. Їх учасниками можуть стати працівники регіонів відповідної області, які відповідальні за забезпечення доступу до публічної інформації.

Упродовж березня тренінги відбулися у Сумах, Львові, Івано-Франківську і Херсоні. Лекції для держслужбовців проводили експерти ЦЕДЕМ Христина Буртник, Дмитро Посипанко, Оксана Огданська та Володимир Жданов, а також працівники Секретаріату Омбудсмана.

Усі тренінги відбуваються за уніфікованою програмою, що найповніше розкриває основні аспекти доступу до публічної інформації: що є публічною інформацією, які є режими доступу до інформації та які обов’язки покладено на розпорядників, зокрема як працювати з інформаційними запитами (як слід надавати відповіді на запити, коли є підстави для відмови, а також як діяти, коли запитується інформація з обмеженим доступом тощо). Аби навчити посадовців діяти у складних і неоднозначних випадках, лектори дають практичні завдання та вирішують їх спільно з учасниками

Також учасники мають змогу навчитися застосовувати «трискладовий тест» – юридичну конструкцію, за якою визначають, чи можна надати на запит інформацію з обмеженим доступом. Таким чином, держслужбовці здобувають навички не тільки визначення виду інформації, а й режиму доступу до неї.

Лектори навчають посадовців працювати не лише з запитами, а і з іншими форматами доступу: створювати спеціальні місця для роботи запитувачів із документами, організовувати доступ до засідань місцевих рад, оприлюднювати публічну інформацію на веб-сайтах тощо.

Нагадаємо, що мета цих тренінгів – дати посадовцям знання та вміння для належного виконання законодавства про доступ, ознайомити з кращими практиками у цій сфері. Адже рівень доступу громадян до публічної інформації прямо залежить від обізнаності та якості роботи держслужбовців.

До цього аналогічні тренінги уже відбулися у Запоріжжі, Чернівцях, Тернополі та Вінниці.