ЦЕДЕМ провів тренінг для викладачів факультетів журналістики

December 5, 2016

Про регулювання контенту ЗМІ, доступ до інформації, законодавчі зміни та інші важливі для медіа питання йшлося під час тренінгу з медіа права для викладачів факультетів журналістики, організованого Центром демократії та верховенства права. Захід тривав два дні, 3 та 4 грудня, і зібрав 18 викладачів з 12 українських вишів.

“Вже традиційно ми раз на два роки збираємо викладачів для професійного тренінгу. Це особливо актуально зараз, коли медіа набувають дедалі більшого значення. За нинішньої суспільно-політичної ситуації те, як журналісти подають інформацію, впливає на розвиток подій у країні. Тому важливо навчити журналістів боротися з маніпуляціями та тиском власників чи створювати власні незалежні видання”, – наголосив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Як відзначили учасники тренінгу, зараз викладачам важливо оновити знання з медіа права, оскільки відбулося багато змін, якими цікавляться студенти. Тож щоб задовольнити запити студентів, викладачі також повинні вчитися. Для цього організатори підготували різносторонню лекційну програму.

Зокрема, Максим Дворовий, юрист Інституту Медіа Права, права, провів лекцію на тему “Регулювання контенту в медіа. Незалежна медійна рада”. Він розповів про досвід саморегулювання ЗМІ а також проаналізував розглянуті МР справи, зокрема стосовно мови ворожнечі, та порівняв їх із аналогічними дискусіями в Європі.

У продовження лекційного дня Алі Сафаров, юрист ІМП, розповів викладачам про приховану рекламу та регулювання політичної реклами. А Ігор Розкладай, юрист ІМП, говорив про публічні реєстри, уміння користуватися якими дозволяє журналістам отримувати значний масив інформації.

Програма тренінгу також включала неформальне знайомство і дискусії на актуальні теми. Найбільший інтерес викликало питання роздержавлення ЗМІ. Учасники висловлювали різне бачення проблеми, натомість лектори пояснювали спірні питання, як-от механізм роботи суспільного мовлення чи скорочення працівників.

Упродовж другого лекційного дня Аліна Правдиченко, юрист ІМП, прочитала лекцію про авторські права у журналістиці. Ця тема викликала цікавість аудиторії з огляду на часті звинувачення у плагіаті серед медійників.

Ще однією темою тренінгу стало питання доступу до інформації. Христина Буртник, юрист Центру демократії та верховенства права, розповіла про порядок доступу до інформації з урахуванням останніх законодавчих змін. Також лекторка ознайомила слухачів із судовою практикою у справах щодо захисту права на інформацію.

На завершення тренінгу учасники отримали навчальну літературу, яка дозволить їм поглибити власні знання з медіа права.