Центр політичних студій та аналітики через суд вимагає безкоштовного надання сканованих документів

July 23, 2012

Дев’ятнадцятого липня 2012 року юристи Інститут Медіа Права, представляючи інтереси громадської організації «Центр політичних студій та аналітики», звернувся до суду за захистом права на інформацію.

Необхідність у зверненні до суду пов’язана із відповіддю на запит ЦПСА про документи, якими регулюється допуск громадян та журналістів до Харківської міської ради. Організація зазначила у листі, що хотіла б отримати скановані копії цих документів. У відповідь Харківська міськрада запропонувала оплатити витрати на сканування, з огляду на те, що це передбачено відповідним розпорядженням виконкому міської ради.

Тим не менше, така вимога прямо суперечить Закону України «Про доступ до публічної інформації». Закон передбачає лише відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, якщо обсяг запитуваних копій становить більше 10 сторінок. Акт виконавчого комітету Харківської міської ради натомість суттєво обмежує можливості запитувачів інформації, передбачаючи платню також і за сканування.

З огляду на це Інститут Медіа Права в інтересах Центру політичних студій та аналітики звернувся до Дзержинського районного суду міста Харкова. У позові організації вимагають скасувати пункт рішення виконкому Харківської міськради, який встановлює оплату за сканування документів, а також надати від скановані документи, про які йшлося у запиті ЦПСА.