Цифра

June 16, 2008

  Шістнадцятого червня 2008 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила два рішення – №1337 і №1338, якими створила цифровий регіональний канал мовлення МХ-5 та загальнонаціональний канал мовлення МХ-6 (стандарт DVB-Н – мобільне телебачення) і звернулася до суб’єктів інформаційної діяльності щодо надання протягом місяця з дати прийняття цього рішення пропозицій стосовно технічної розробки каналів мовлення МХ-5 та МХ-6. Відповідно до рішення Національної ради, канали МХ-5 та МХ-6 мають розгортатися у зонах 10, 12 (половина Сумської та частина Чернігівської обл.), 51, 52 (центр Донецької і південь Луганської обл.) та 70, 74 (південно-західна частина Одеської обл.)

 

  Рішення також містять вимоги до ліцензіатів, серед яких – наявність досвіду відповідної діяльності, а також наявність інвестування для придбання і реалізації перетворювачів цифрового сигналу (ТВ-тюнерів) не менше 6 млн грн..

 

  Зазначимо, що покриття всієї території України мережею мобільного телебачення (DVB-Н), що передбачається планом переходу на цифру, є недоцільним, адже цей формат призначений для мобільних пристроїв, таких як мобільні відеофони, телевізори, встановлені в автомобілях, тощо. Крім того, цей формат передбачає встановлення значної кількості антен із передавачами, що може стати суттєвим навантаженням на державний бюджет.

  Нагадаємо, що, відповідно до Міжнародної угоди «Женева-2006», Україна разом із іншими європейськими країнами має перейти на цифру не пізніше липня 2015 року. На даний момент законодавче забезпечення переходу на цифру майже відсутнє.