Турбота про глядача

December 21, 2009

Шістнадцятого грудня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення України» (законопроект № 5442, н.д. Едуард Прутнік, фракція Партії регіонів; щодо створення умов для поширення сигналу вітчизняних телерадіоорганізацій на всій території України).

 

Законопроектом пропонується встановити гарантію з боку держави щодо створення умов для забезпечення засобами телерадіомовлення громадян та прийому телевізійних і радіопрограм та передач на всій території України, незалежно від рельєфу місцевості, природнокліматичних умов та наявності радіочастотного ресурсу, а також умов для поширення сигналу вітчизняних телерадіоорганізацій на всій території України й стимулювання технологічного переоснащення діючих каналів та мереж мовлення.

 

Крім того, проектом пропонується встановити обов’язок для провайдерів програмної послуги, програмна послуга яких може надаватися не менше, ніж двом третім населення кожної з областей України безоплатно забезпечувати всім абонентам на території України можливість перегляду програм телерадіоорганізацій, які відповідно до ліцензій на мовлення здійснюють загальнонаціональне мовлення.

 

Необхідність такого законопроекту, на думку автора, полягає в тому, що близько двох мільйонів громадян не мають безоплатного доступу до українських телеканалів, а ще 2 мільони мають доступ лише до трьох телеканалів. Така ситуація, як зазначає автор, спричинена складним рельєфом території України (у Криму та Карпатах), відсутністю частотного ресурсу (майже по всіх прикордонних районах України) та небажанням телеканалів, навіть за наявності частотного ресурсу, розбудовувати ефірні мережі у малонаселених пунктах у зв’язку з відсутністю комерційної привабливості.

Картка проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36713