Тижневі підсумки Майстерні активних громадян у Чернівецькому, Миколаївському та Хмельницьному регіонах

January 25, 2016

Інститут Медіа Права продовжує навчати регіональних активістів інструментам протидії корупції в рамках Майстерні активних громадян та протягом минулого тижня (20, 21, та 23 січня 2016 року) провів тренінги в Чернівцях, Миколаєві та Хмельницькому.  До антикорупційного  тренінгу Майстерні протягом трьох днів регіонально залучилося 75 aктивістів, які впродовж одноденного тренінгу опанували дієві антикорупційні інструменти; практичні аспекти доступу до публічної інформації; антикорупційне законодавство; практичні аспекти журналістських розслідувань корупційних схем. Крім того, як підкреслила Олеся Холопік, менеджер проекту,«Майстерня розрахована на зародження структурних змін у свідомості людей з різних куточків України.»

12546301_10201706804948290_937484215_oЯк зазначили активісти регіонів, проблематика «корупції» в кожному регіоні характеризується своєю специфікою та особливістю. Активістка Громадського Руху ЧЕСНО та ініціативи INFOKEY Чернівецького регіону, Ольга Обершт звернула увагу, що: «для буковинців не новими є проблеми незаконної вирубки лісу, покривання місцевою владою нечесних тендерів, контрабанди, виділення грошей з місцевого бюджету на роботи, що не проводяться, корупція у вишах тощо

Mykolaiv

А ось, антикорупційна проблематика Миколаївщини, як пояснила Олена Позняк, полягає в тому, що «нажаль, Миколаївщина поки не може похизуватись ані прозорими закупівлями, ані викоріненням корупції у ВНЗ, ані рівними дорогами та якісним асфальтовим покриттям, ані своєчасним прибиранням від ЖКП. І ці проблеми є типовими від села до селища, від райцентру до обласного центру. Зовсім нещодавно в Україні пройшли вибори, і Миколаївщина отримала нового мера Миколаєва і цілу низку нових мерів районних центрів та селищних голів. Контроль громади є необхідною умовою для того, аби «новоприбулі» чиновники не зловживали своїм службовим становищем і робили все, аби зробити кращим життя місцевих жителів

Khmelnytskyi1На Хмельниччині «проблематика “антикорупції” полягає, по-перше, у зневірі людей. По-друге, на тернинах області проводиться мала кількість таких антикорупційних заходів, як Майстерня. Байдужість та небажання людей боротися з корупцією у власному регіоні та власними зусиллями є також важливою проблемою,» підкреслила Альона Береза, координатор Майстерні активних громадян.

Що об’єднує активістів усіх цих регіонів це їхнє спільне бачення вирішенні проблем корупції, яке полягає у «знаннях, отриманих на тренінгах Майстерні активних громадян, які допоможуть учасникам виявити корупцію, надати розголосу неправомірним діям, допомогти відповідним органам притягнути до відповідальності корупціонерів,” – вважає Ольга Обершт.

Окрім того, як повідомила юрист Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко, у ході обговорень, учасники тренінгу дійшли висновку, що змусити владу виконувати закон неможливо без роботи громадських активістів на місцях. «МАГівці вважають необхідним підвищувати рівень юридичної відповідальності за корупційні діяння, а також втілювати публічні антикорупційні кампанії задля обізнаності громадян щодо своїх можливостей та прав у подоланні корупції,» – розповіла Тетяна Семілетко.

«Програма Майстерні передбачає не тільки теоретичні відомості про корупцію та антикорупційне законодавство, а й ознайомлення, передовсім, громадських активістів з практиками доступу до інформації з офіційних джерел: написанням інформаційних запитів та використанням реєстрів. Зараз таке поняття як «громадська журналістика» розвивається, і чим більше людей опанують журналістські засоби і контролюватимуть діяльність влади, тим скоріше країна і Миколаївська область зокрема вийдуть з регресії і повернуться обличчям до поступового розвитку» – підкреслила Олена Позняк активістка-тренер Миколаївщини.

А координатор Майстерні на Хмельниччині, Альона Береза пояснила, що «сила Майстерні в тому, що такі тренінги допомагають поширити антикорупційну практику та інструменти регіонально. Крім того, Майстерня активних громадян координує та організаційно підтримує таку діяльність в регіонах.

Нагадаємо, що антикорупційний проект Інституту Медіа Права в рамках Майстерні активних громадян проводить одноденні практичні тренінги, де навчатимуть активістів добиватися прозорості влади на місцях, тобто в себе в регіонах, та сприятимуть формуванню місцевих «антикорупційних осередків». В цілому, упродовж проекту буде проведено щонайменше 48 місцевих тренінгів в Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях.