У Міжнародний день відмови від куріння активісти закликали заборонити ароматизовані сигарети

November 19, 2015

image1

19-го листопада, у Міжнародний день відмови від куріння, активісти Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» спільно з народними депутатами та представниками Міністерства охорони здоров’я і  Бюро ВОOЗ в Україні провели акцію з вимогою заборонити виготовлення та продаж ароматизованих сигарет в Україні. Така заборона буде введена у всіх країнах ЄС у травні 2016 року. Сигарети зі смаками ванілі, яблука, полуниці, шоколаду та іншими ароматизаторами складають значну частину асортименту й призначені переважно для підлітків, молоді та жінок.

Під час акції «тютюновий кондитер» – фокусник у костюмі смерті – приготував із сигарет та кондитерських інгредієнтів «тютюнові десерти», які роблять смертельний продукт «смачнішим» і приваблюють дітей спробувати сигарети вперше.

Саме діти та молодь є основною цільовою аудиторією тютюнової індустрії, оскільки 70% курців набувають нікотинову залежність до 18 років, а 94% – до 25-річного віку[1]. Тютюнові компанії створюють оманливо привабливі сигарети із характерним запахом, щоб посилити нікотинову залежність.

Наразі ринок тютюнових виробів із характерним запахом займає близько 22% від усього ринку тютюнових виробів в Україні. Всі ці оманливо «смачні» тютюнові вироби мають дуже яскраві упаковки та розраховані на те, щоб привабити молодих людей, а також жінок.

Із метою зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення у квітні минулого року ЄС прийняв Директиву 2014/40/ЄС, якою зобов’язав усі країни ЄС на законодавчому рівні заборонити смакові добавки, а тютюнові корпорації подавати перелік інгредієнтів до органів охорони здоров’я у форматі відкритих даних. У травні 2015 р. депутати ВР України у співпраці з експертами зареєстрували законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Документ є кроком до реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну і Директиви 2014/40/ЄС.

«Законопроект 2820 просуває право на здоров’я без кордонів. Українці на рівні із громадянами держав-членів ЄС повинні бути захищені від шкідливого впливу тютюну. Готовність парламенту до впровадження європейських норм стосовно регулювання тютюнових виробів стане індикатором готовності до встановлення вищих стандартів якості життя в Україні. Намагання послабити законопроект та запровадити норми 15-ти річної давнини – злочин проти дітей та молоді», – сказав Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном, ГО «Життя».

Законопроектом запроваджується заборона на тютюнові вироби з характерним смаком. Також пропонується зміна зовнішнього виду пачок сигарет. Розмір попереджень збільшиться з 50 до 65%, вони мають бути розташовані у верхній половині пачки і матимуть графічні медичні попередження з обох сторін за зразком ЄС. Усі описані заходи відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС.

«У відповідь на глобалізацію тютюнової епідемії був розроблений і набув чинності 27 лютого 2005 перший в історії договір, прийнятий під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я – Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). П’ятдесят держав Європейського регіону ВООЗ наразі є сторонами Рамкової конвенції, Україна ратифікувала цей документ в 2006 р. ЄРБ ВООЗ розробило дорожню карту дій, спрямовану на посилення заходів із реалізації РКБТ в Регіоні, головним завданням якої є відносне зниження нинішнього рівня поширеності вживання тютюну особами у віці від 15 років і старших, як мінімум, на 30% до 2025 року. Всесвітня організація охорони здоров’я та бюро ВООЗ в Україні  підтримує нашу державу в імплементації РКБТ – статей 9, 10, 11, які відображені в Директиві 2014/40/ЄС та в запропонованому законопроекті 2820 щодо маркування, регулювання та розкриття складу  тютюнових виробів. Це допоможе захистити молодь від згубного впливу куріння», – зазначила Наталія Король, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні.

Нікотин у сигареті є головною речовиною, яка викликає залежність. Однак такі популярні інгредієнти, як цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад додаються до тютюнових виробів, щоб зробити їх приємнішими на смак та привабливішими для молоді. Також вони створюють ілюзію користі для здоров’я, оскільки нібито нейтралізують негативну дію куріння. Однак за цим криються додаткові фактори ризику для здоров’я людей. Цукор і шоколад, згідно з інформацією ВООЗ[2], при горінні виділяють токсичні речовини, солі органічних кислот приглушують смак гіркоти нікотину, а анестезуюча дія ментолу полегшує більш глибоке вдихання тютюнового диму.

«Людина, її життя та здоров’я визнані Конституцією найвищою соціальною цінністю в Україні. Тому обов’язок держави – створити умови для збереження здоров’я її громадян. Вживання тютюну є однією із  найшкідливіших звичок людини. Законопроект №2820 передбачає впровадження сучасних антитютюнових норм щодо попередження нікотинової залежності, особливо серед молоді. Закликаю своїх колег підтримати цю законодавчу ініціативу й зробити важливий внесок у збереження здоров’я нації», – наголосив Олег Мусій, народний депутат України.

Смакові, ароматичні та фармакологічні інгредієнти є небезпечними, оскільки роблять сигарети привабливим, стильним продуктом для потенційних курців, та разом із нікотином посилюють появу залежності. Саме тому, прийняття законопроекту №2820 стане значним кроком на шляху до здорової нації, вільної від тютюнової залежності та дитячого куріння.

Цікаво, що імплементація законопроекту не передбачає жодних витрат з державного бюджету. Всі витрати на запровадження змін до пакування та маркування тютюнових виробів будуть нести тютюнові корпорації. Якщо ухвалення законопроекту не буде гальмуватися, у компаній буде достатньо часу для запровадження відповідних змін.

Міністерство охорони здоров’я підтримує законопроект №2820 , який допоможе забезпечити високий рівень захисту здоров’я українців.

 

Для контактів:

Юлія Солоха, координатор проекту “Київ без тютюнового диму”

067-473-86-64

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-134_en.htm

[2]http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/152661/1/WHO_NMH_PND_15.2_eng.pdf?ua=1&ua=1