У парламенті зареєстровано законопроект щодо захисту журналістської діяльності

January 29, 2014

Народний депутат Валерій Карпунцов зареєстрував у Верховній Раді  законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів (проект № 4013, н.д. Валерій Карпунцов), що передбачає встановлення на законодавчому рівні додаткових гарантій  безпеки діяльності журналістів, зокрема шляхом посилення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти журналістів у зв’язку з здійсненням ними законної професійної діяльності.

Автор законопроекту пропонує включити до Кримінального кодексу низку статей, що передбачають відповідальність за злочини проти журналістів, зокрема,  за погрозу чи насильство щодо журналіста, його близьких родичів або членів сім`ї. При цьому, вчинення таких дій працівниками правоохоронних органів чи іншими службовими особами передбачає склад окремого злочину і серйознішу відповідальність (до 14 років позбавлення волі, та до 15 років – якщо вчиняються організованою групою). За посягання на життя журналіста або захоплення його як заручника встановлюється відповідальність у вигляді від 8 до 15 років позбавлення волі, а також довічне позбавлення волі у випадку умисного вбивства.

В проекті закону також передбачено встановлення кримінальної відповідальності за умисне знищення або пошкодження майна журналіста (до 5 років позбавлення волі, а якщо такі дії вчиняються загальнонебезпечним способом або спричиняють тяжкі наслідки – до 15 років позбавлення волі).

На думку автора законопроекту, його прийняття допоможе привести законодавство України  у відповідність з європейськими стандартами захисту журналістської діяльності, зокрема встановленим Рекомендацією Комітету Ради Європи «Про захист журналістів за умов конфліктів і тиску»принципам, які, серед іншого, передбачають обов’язок держави належно розслідувати інциденти з порушенням фізичної недоторканості журналістів, піддавати належному розгляду повідомлення журналістів, ЗМІ й професійних організацій, які привертають увагу до таких інцидентів, і, за потреби, вживати всіх відповідних подальших заходів. Зокрема, держави мають застосовувати всі необхідні засоби, щоб притягти до відповідальності тих, хто стоїть за цими порушеннями, незалежно від того, планувались, заохочувались чи здійснювались вони особами, які належать до терористичних або інших організацій, особами, які працюють на уряд чи інші органи державної влади, або ж особами, які діють на власний розсуд.

Останні події засвідчують, що порушення прав журналістів досягли загрозливого рівня, при цьому, переважна більшість правопорушень проти журналістів здійснюється саме представниками органів державної влади або за їх вказівкою чи при безпосередньому сприянні. У зв’язку з цим, необхідність посилення гарантій захисту працівників ЗМІ є надзвичайно актуальною.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=49562