У Раді пропонують виключити з-під реформування видання, що здійснюють офіційне оприлюднення

June 2, 2017

26 травня 2017 року народні депутати Олег Ляшко та Володимир Литвин внесли на розгляд Верховної Ради України Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (№6518). Він пропонує не поширювати обов’язок реформуватися, відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», на «державні друковані ЗМІ, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади, що відповідно до закону здійснюють офіційне оприлюднення (опублікування) законів та інших нормативно-правих актів».

Оскільки законопроект прив’язує такий виняток до органів державної влади, а не до, власне, офіційних друкованих видань, це надає можливість одному державному органові оприлюднювати один нормативно-правовий акт декілька разів у різних виданнях. Водночас, Закон про реформування передбачає можливість перетворення на офіційне друковане видання лише для одного з друкованих ЗМІ певного органу влади.

Більше того, законопроект надає можливість Кабінету Міністрів здійснювати офіційне оприлюднення, крім вже наявних видань, і в інших офіційних друкованих виданнях та друкованих ЗМІ, визначених законом. Треба зазначити, що закону про офіційне оприлюднення нормативно-правових актів в Україні немає і, станом на сьогодні, його порядок регулює Указ Президента «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності». 

Також законопроект пропонує зміни до ЗУ «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», які передбачають доведення до відома населення законів України та інших нормативно-правових актів, зокрема, через офіційне оприлюднення (опублікування) у державних друкованих ЗМІ та офіційних друкованих виданнях (офіційних виданнях), що, де-факто, поширює виняток з реформування на ще ширше коло суб’єктів.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61908