У Раді зареєстровано альтернативні зміни в Закон про суспільне мовлення

December 25, 2014

Народний депутат Микола Томенко зареєстрував у парламенті альтернативний  законопроект  про внесення змін до Закону України «”Про Суспільне телебачення та радіомовлення” щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення» ( проект №1357-1).

Законопроект пропонує доповнити відповідний закон положенням про те, що органи місцевого самоврядування мають право створювати на базі обласних телерадіокомпаній суспільне регіональне телерадіомовлення.

Крім цього, передбачається створення Кабінетом Міністрів України двох окремих юридичних осіб публічного права – «Суспільне телебачення» та «Суспільне радіо», які виникнуть шляхом виділення на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України.

На думку автора законопроекту, такий підхід дозволить захистити НСТУ від “можливої приватизації та рейдерського захоплення”.

Водночас, раніше парламентський комітет свободи слова вже підтримав зміни до Закону про суспільне мовлення, що передбачають створення НСТУ у формі акціонерного товариства з 100 % акцій у власності держави та суттєве посилення гарантій незалежності суспільного мовника. Аналогічну позицію висловив і Кабінет Міністрів України.

Реєстрація альтернативного законопроекту може уповільнити процес узгодження законодавства в сфері забезпечення суспільного мовлення, запуск якого в Україні мав відбутися вже з 1 січня 2015 року.


Картка законопроекту:http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53101