У справі руху “Стоп цензурі!” подано апеляційну скаргу

June 5, 2013

Четвертого  червня 2013 року Артем Соколенко, активіст руху «Стоп цензурі!», за підтримки юристів Інституту Медіа Права звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга стосувалася рішення суду першої інстанції у справі щодо заборони проведення акції біля Президентської резиденції «Межигір’я».

Першого  червня 2013 року Артем Соколенко звернувся до Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області із заявою про те, що 6 червня 2013 року у селі Нові Петрівці біля в’їзду до «Межигір’я» відбудеться збір громадян. Метою акції було нагадування зі сторони українських журналістів про існуючі у країні утиски свободи слова та побиття представників ЗМІ.

Проте 3 червня 2013 року Новопетрівська сільська рада Вишгородського району звернулася із судовим позовом, зазначивши, що «спосіб проведення мирного зібрання є таким, що може створити реальну небезпеку порушення громадського порядку, заподіяння шкоди здоров’ю населення, правам і свободам громадян».

Київський окружний адміністративний суд розглянув відповідну справу і виніс рішення про задоволення позову. Зокрема, суд постановив встановити обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони проводити мирне зібрання.

Артем Соколенко та його представники вважають, що рішення Київського окружного адміністративного суду було прийняте з порушеннями норм Конституції України, за умов неправильного застосування норм матеріального права, невідповідності висновків суду обставинам справи та недоведеності обставин, що мають значення для справи, які суд вважає доведеними.