У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав

July 8, 2014

Народні депутати зареєстрували у парламенті Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав(проект №4263а, н.д. Микола Томенко, Віталій Крутій, Галина Чорна, Микола Баграєв, Олена Кондратюк).

Законопроект, зокрема, встановлює процедуру судового провадження у справах щодо тимчасової заборони розповсюдження або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України. З цією метою Кодекс адміністративного судочинства пропонується доповнити новою статтею, в якій передбачено процедуру подання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення адміністративного позову, розгляд якого має бути здійснений протягом трьох днів після відкриття провадження.

Відповідно до проекту суд повинен задовольнити вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що розповсюдження телерадіопрограм іноземних ЗМІ на території України може створити «реальну небезпеку територіальній цілісності держави, заворушенням чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей». В такому випадку суд може негайно заборонити ретрансляцію таких програм на строк до шести місяців.

Така тимчасова заборона може бути продовжена судом у випадку, якщо офіційний моніторинг Нацради підтвердить, що іноземний ЗМІ продовжує містити заклики до розпалювання війни, ворожнечі, нетерпимості.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51668