У ВР пропонують обмежити гастрольну діяльність українців в Росії та Криму

March 20, 2018

На початку березня в Парламенті було зареєстровано Проект Закону «Про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України» (проект № 8085, н.д. Олег Медуниця, Ігор Лапін, Юрій Тимошенко та ін.).

Проектом пропонується регулювати гастрольно-концертну діяльність громадян України, громадян інших держав та осіб без громадянства, які беруть участь у виступах перед глядачами під час фестивалів, концертів, вистав, лекційно-концертних, розважальних   програм, включаючи телетрансляції та телезйомки на території держави-агресора та/або на тимчасово окупованій території  України. Окрім гастрольної діяльності, законопроектом також охоплюється  висвітлення таких заходів в медіа. При цьому, сфера Закону поширюється і на приватні заходи, залишаючи список «видовищних заходів» відкритим.

Серед основних положень проекту є встановлений обов’язок для громадян України повідомляти СБУ про намір брати участь у таких заходах на території держави-агресора,  а також заборона виступати на тимчасово окупованій території. За порушення вище зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність у розмірі від 50 до 200 мінімальних заробітніх плат (приблизно від 190 тис. до 750 тис. грн.)

Також, проектом пропонується встановити обов’язкове інформування глядача/споживача про провадження відповідними особами гастрольно-концертної діяльності на окупованій території та/або території держави-агресора при висвітленні їх діяльності у телерадіопросторі, в рекламі, а також при реалізації товарів і послуг, створених за їх участі. Відповідні зміни вноситимуться в законодавство про телерадіомовлення та про захист прав споживачів.

Крім того, передбачене створення публічного Реєстру громадян України, які провадять гастрольно-концертну діяльність на території держави-агресора чи окупованій території. Формувати та вносити інформацію до такого Реєстру буде Держкомтелерадіо за зверненням Служби Безпеки України на підставі повідомлень громадян України про  участь у видовищному заході на території держави-агресора або іншої перевіреної інформації. Для організаторів заходів, учасниками яких є особи, внесені до Реєстру, встановлюватиметься гастрольний збір, з якого вся нарахована сума використовуватиметься на підтримку Збройних Сил України.

Що ж до іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у видовищних заходах на тимчасово окупованій території України або у видовищних заходах на підтримку окупації української території, або підтримали окупацію української території в інший спосіб (заявами, зверненнями тощо), або відзначилися іншими антиукраїнськими заявами чи діями, передбачене внесення до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, в порядку, визначеному у статті 15 Закону України “Про кінематографію”.

Варто зазначити, що в Раді знаходиться ще один Проект №6660, що обмежує здійснення гастрольної діяльності на території країни-агресора, а наприкінці 2017 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні»», що визначає особливості проведення та організації заходів за участі громадян держави-агресора. Детальніше тут.

21 березня законопроект «Про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України» буде розглядатися на черговому засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Далі законопроект має отримати висновок профільного Комітету з питань культури і духовності.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63561.