У ВР пропонують посилити обмеження щодо фільмів та передач держави-агресора

April 23, 2018

11 квітня у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільмів і зміни умов розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції» (проект № 8263,  н.д. Микола Княжицький, Ірина Геращенко, Ірина Подоляк, Вікторія Сюмар, Андрій Тетерук).

Проект Закону направлений на зміну підходів до розповсюдження фільмів, скасовуючи процедуру попереднього цензурування кінопродукції пов’язаної з видачею державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільму. Водночас, автори проекту пропонують зберегти та посилити обмеження розповсюдження контенту, який шкодить інтересам національної безпеки та загрожує територіальній цілісності України.  Зокрема, законопроект містить положення для більш точної кваліфікації фільмів  як фільмів держави-агресора, ґрунтуючись на бальній системі, що зараз міститься в статті 10-1 Закону України «Про кінематографію».

Так, законопроектом пропонується додати в Закон України «Про кінематографію» визначення поняття «фільм держави-агресора». Ним вважатиметься «будь-який фільм, створений та/або вперше оприлюднений (демонстрований) після 1 січня 2014 року, одним з виробників якого є юридична особа, яка має місцезнаходження (місце реєстрації) в державі-агресорі або юридична особа, яка прямо або опосередковано контролюється такою юридичною особою, або який відповідно до оцінних елементів бальної системи, передбаченої цим Законом, набрав більше одного балу за рахунок участі у створенні фільму громадянина держави-агресора, або за рахунок того, що місце зйомок, монтажу, знімальної студії чи отримувачі передбачених статтею 10-1 Закону України «Про кінематографію»  витрат розташовані на території держави-агресора».

Розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять ознаки фільму держави-агресора забороняється. Ця заборона поширюється також на фільми, вироблені після 1 серпня 1991 року,  незалежно від країни походження, якщо вони містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій. Передбачається також, що фільмам з ознаками фільму держави-агресора, буде відмовлено у видачі свідоцтва національного фільму, а у випадку виявлення таких ознак вже після видачі свідоцтва –  воно буде анульовано.

Для оцінки чи є фільм фільмом держави-агресора пропонується застосовувати правила врахування оцінних елементів бальної системи, що закріплені Законом. При цьому, передбачається враховувати громадянство держави-агресора, розташування на території держави-агресора студії, іншого місця зйомки, місця монтажу, або те, що витрати, передбачені статтею 10-1 здійснені на користь осіб, постійне місце проживання (реєстрації) або місцезнаходження яких розташоване на території держави-агресора. Тобто, якщо хоча б за одним із зазначених критеріїв (елементів) фільм отримає один бал, він вважатиметься фільмом держави-агресора.

Законопроектом також пропонується доповнити Закон України «Про телебачення і радіомовлення» поняттям «аудіовізуальний твір держави-агресора», який визначено як фільм держави-агресора, а також телепередача, яка повністю або частково створена та/чи профінансована громадянином держави-агресора, юридичною особою, яка має місцезнаходження (місце реєстрації) в державі-агресорі або юридичною особою, яка прямо або опосередковано контролюються ними.

Трансляція таких творів забороняється, а використання окремих фрагментів такого продукту допускатиметься лише в інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередачах, які є власним продуктом телерадіоорганізації, виключно з інформаційною метою. При цьому, проектом закріплюється вимога щодо ідентифікації фрагментів продукту держави-агресора під час трансляції. Вони мають бути ідентифіковані за допомогою титрів з текстом «фрагмент фільму держави-агресора» або «фрагмент передачі держави-агресора». Такі титри повинні мати контрастний колір, а їх висота повинна бути не меншою 10% висоти кадру, що використовується в трансляції. Окрім цього, титри мають бути наявними впродовж всього часу трансляції відповідного фрагменту.

Відповідно до запропонованих уточнень, власний продукт телерадіоорганізації та національний аудіовізуальний продукт не можуть включати  фільми, програми, передачі, їх частини, які містять ознаки аудіовізуального твору держави-агресора.

Наразі законопроект знаходиться на опрацюванні в Комітеті з питань культури і духовності.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63846