У ВР зареєстровано законопроект, що знижує фінансові бар’єри у справах про доступ

March 16, 2018

15 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який суттєво зменшує судовий збір при оскарженні порушення права на доступ до публічної інформації, а також скасовує авансовий внесок за виконання рішень у таких справах. Проект закону №8139 “Про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” має на меті зменшити вартість позовів про доступ і дати можливість громадянам боротися за свої права у судах.

Законопроект розробили громадські організації а рамках коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації», співзасновником якої став Центр демократії та верховенства права. До неї увійшли 126 громадських активістів та журналістів.

Зазначимо, що ще наприкінці 2015го року розміри судового збору та авансового внеску були збільшені змінами до Законів «Про судовий збір» та «Про виконавче провадження». Так, на сьогодні судовий збір у справах про доступ до публічної інформації для юридичних осіб становить 1 прожитковий мінімум (1762 грн.), а для фізичних осіб – 40% прожиткового мінімуму (704,80 грн.).

Також, для того щоб рішення суду на користь позивача виконали у примусовому порядку із залученням виконавчої служби, позивач зобов’язаний сплатити авансовий внесок у розмірі 7 446,00 грн. (переважно у справах цієї категорії відповідачем (боржником у виконавчому провадженні) є юридичні особи). Таким чином, за кожен виграний позов громадянин має заплатити 8 150,80 гривень

Збільшення суми судового збору та авансового внеску стає суттєвою перешкодою для громадських активістів та журналістів і позбавляє їх можливості відстоювати право на публічну інформацію у суді.

Учасники коаліції наголошують: активісти та журналісти, які звертаються до суду щодо порушень Закону “Про доступ до публічної інформації”, відстоюють не лише власні права. Вони забезпечують кожному громадянину можливість одержувати суспільно важливу інформацію та сприяють більшій відкритості державної влади.

Нагадаємо, меморандум про створення коаліції “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ” був підписаний 20 лютого 2017 року Інститутом масової інформації, Центром UA, Інститутом розвитку регіональної преси, Центром демократії та верховенства права, Платформою прав людини, Харківською правозахисною групою, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Представництвом Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.