Участь Національної ради у виборах

November 2, 2009
Двадцять восьмого жовтня 2009 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення №2158 “Про участь Національної ради у виборчому процесі чергових виборів Президента України у 2009-2010 роках”.

Цим рішенням Національна рада утворила робочу групу для нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства та взаємодії з Центральною виборчою комісією під час чергових виборів Президента України. Керівником робочої групи призначено Юрія Плаксюка – заступника голови Національної ради.

До складу групи увійшли керівник апарату Національної ради Кравченко Д. В. (заступник кервника робочої групи), Ручка І. О., головний спеціаліст управління регіональних представників (секретар робочої групи), Мирошніченко А. А., перший заступник голови Національної ради; Курус І. Ф., член Національної ради; Лебедєва Т. Я., член Національної ради; Кравченко Т. В., начальник відділу зв’язків із засобами масової інформації та громадськістю; Сокур В. В., директор департаменту контрольно-аналітичної роботи;  Пушкаренко М. О., начальник юридичного управління; Никоненко А. В., начальник управління організаційного забезпечення; Куксова Г. В., начальник загального відділу.

Робоча група здійснюватиме нагляд за дотриманням ліцензіатами  визначеного законодавством порядку мовлення під час чергових виборів Президента України у 2009-2010 роках, аналізуватиме загальну ситуацію щодо висвітлення передвиборної агітації на телебаченні та радіо й фіксуватиме факти недотримання телерадіоорганізаціями вимог законів про вибори.

Також робоча група готуватиме письмові запити Національної ради до телерадіоорганізацій щодо надання інформації про виділення ефірного часу для здійснення передвиборної агітації, а також копій відповідних угод, платіжних документів і передач у запису на носіях інформації (у разі необхідності) та розглядатиме звернення суб’єктів виборчого процесу щодо дотримання телерадіоорганізаціями порядку висвітлення виборчої кампанії.

Також Національна рада вирішила ініціювати спільно з Центральною виборчою комісією (за згодою) створення Незалежної експертної ради з питань діяльності телерадіоорганізацій під час виборів, яка надаватиме фахові висновки щодо агітаційних виборчих матеріалів та спірних ситуацій у разі їх виникнення між суб’єктами виборчого процесу. Нагадаємо, що така комісія вже збиралася на виборах 2006 та 2007 років.