Українська команда їде на Оксфордські студентські змагання з медіа права

March 28, 2011

За чотирирічну історію існування змагань Україна на них представлятиметься вже вдруге. Цьогоріч виклик кращим студентам-юристам світу кидають вихованці Національного університету «Києво-Могилянська академія» капітан команди Аліна Свідерська, а також Анна Балацька, Броніслав Тоцький та Ірина Мацюк разом із незмінним тренером українських команд Тарасом Шевченком. 

Нагадаємо, що минулого року українська команда вперше брала участь у змаганнях. Перша українська команда була також представлена студентами  Національного університету «Києво-Могилянська академія» і дійшла до чвертьфіналу, зігравши в спарингу із тогорічним чемпіоном – командою із Сінгапуру. 

 «The Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition» створено 2008 року Програмою порівняльного медіа права та Центром соціо-правових студій – підрозділами Оксфордського факультету права у співробітництві з Міжнародною асоціацією медіа юристів (IMLA). Мета змагань полягає у підвищенні інтересу до галузі медіа права як з боку студентів-юристів, так і представників інших спеціальностей. 

Змагання складаються з кількох етапів. Перший з них письмовий, в рамках якого команди мають дослідити матеріали справи щодо порушення права на свободу вираження поглядів та підготувати два меморандуми: з позиції заявника та з позиції Уряду. Даний етап команди проходять дистанційно. А вже фінал «The Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition» відбувається у стінах Оксфордського університету, в рамках якого команди змагаються, виступаючи одна проти одної у модельних судових справах. 

Українська команда вже пройшла письмовий етап змагань і їде до Лондона щоб позмагатись із найсильнішими командами у фіналі  «The Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition». Фінальні змагання пройдуть у стінах Оксфордського університету з 30 березня по 2 квітня. 

Судитимуть команди визнані експерти: професори права, судді Європейського суду та суді деяких національних юрисдикцій, члени неурядових медіаорганізацій, а також партнери відомих юридичних фірм. Цьогоріч від від України у якості  суддів до Оксфорду поїдуть Наталія Петрова (адвокат, проект «Україна: Верховенство права») та Антоніна Черевко (представник International Media Support). Представники України серед суддів на змаганнях присутні з першого року роботи «The Monroe E. Price International Media Law Moot Court Competition», однак за правилами конкурсу вони не можуть судити виступи української команди.

Побажаємо їм успіху! 

Участь у змаганнях української команди фінансується МГО «Міжнародна Підтримка Медіа» (International Media Support).