Українські медіа-юристи дізналися більше про роботу європейських інституцій у Страсбурзі

November 22, 2011

Інститут Медіа Права за підтримки міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» (International Media Support (IMS), www.i-m-s.dk) організував навчальний візит п’ятнадцяти українських медіа-юристів до міжнародних інституцій та неурядових організацій, що знаходяться у місті Страсбург, Франція.

Інститут Медіа Права відібрав найактивніших учасників своїх щорічних Міжнародних літніх шкіл медіа права, які Інститут також проводить за підтримки IMS. Усі відібрані учасники є досвідченими фахівцями у сфері стандартів свободи вираження поглядів та медіа. Метою навчального візиту було поглиблення їх професійних знань та навичок шляхом безпосереднього спілкування із представниками європейських організацій, що діють у галузі свободи висловлювань.

Протягом 13-18 листопада 2011 року група юристів відвідала Раду Європи, Європейський Парламент, Європейський суд з прав людини, офіс Європейського омбудсмена та Європейську аудіовізуальну обсерваторію. Учасники поїздки також зустрілися із Ганною Юдківською, суддею Європейського суду від України.

Презентації та обговорення під час цих візитів охоплювали такі теми як міжнародні стандарти захисту свободи слова та інформації, механізм захисту інформаційних прав, практична робота Європейського суду та ін.

Одним із найцікавіших заходів було відвідання слухання Європейський суд з прав людини у справі Mouvement Raelien Suisse v. Switzerland. Це слухання зібрало рекордну аудиторію – понад 500 людей спостерігали за розглядом справи. Учасники української групи не лише слідкували за ходом засідання, але й активно обговорювали справу до і після її розгляду.

Усі учасники навчального візиту лишилися задоволеними поїздкою і своїми новими враженнями. Сподіваємося, що отримані знання допоможуть їм досягти нових успіхів у роботі.