Уряд пропонує відкрити перелік осіб, які отримують бюджетне відшкодування ПДВ

April 8, 2014

Кабінет Міністрів України зареєстрував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (проект № 4645 від, КМУ). Проект, серед іншого, передбачає обов’язкове щомісячне оприлюднення на сайті органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, повного переліку платників податку, які отримали бюджетне відшкодування. Крім цього, вказується також, що «інша податкова інформація, пов’язана з відшкодуванням податку на додану вартість, не є інформацією з обмеженим доступом та підлягає оприлюдненню в обсягах та порядку, установленому центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, податкової і митної політики».

Як зазначив Міністр фінансів Олександр Шлапак: «Бізнес  давно  вимагає  прозорості,  і в цьому сенсі публікація такої інформації закріпить довірливі відносини  влади  і підприємців»

Варто зауважити, що це вже другий законопроект щодо оприлюднення такої інформації. Раніше в парламенті було зареєстровано проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо публікації даних про відшкодування ПДВ (проект № 4384, н.д. Віктор Пинзеник).