Уряд ухвалив статут ПАТ НСТУ

December 28, 2016

Кабінет Міністрів України на сьогоднішньому засіданні затвердив статут ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Цей крок дозволяє  в січні 2017 року сформувати суспільного мовника як юридичну особу та продовжити реформу.

Розробка статуту в медійному середовищі тривала більше року, зокрема, проект статуту готував юрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай, представники Держкомтелерадіо, НТКУ та неодноразово обговорювався на експертних нарадах на Наглядовою радою ПАТ НСТУ.

Відповідно до проекту постанови, озвученою від час засідання уряду головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком планується здійснити розміщення простих іменних акцій ПАТ НСТУ  в кількості 2 млн 544 тисячі 273 тисячі номінальною вартістю у 1 тисячу гривень кожна, що відповідає розміру статутного капіталу ПАТ в 2,5 млрд грн.

Ухвалення Статуту ПАТ НСТУ у 2016 році є критично важливим кроком для всієї реформи, наголосив Ігор Розкладай.

“Існував ризик, що через затягування реорганізації, зокрема через проблему закриття ДТРК “Крим” і Севастопольської РДТРК ми могли не встигнути провести оцінку майна і визначити вартість об’єднаної Національної телекомпанії. Без цієї суми ухвалення Статуту ПАТ і створення ПАТ НСТУ як такої було неможливо. Дякуючи злагодженій роботі Держкомтелерадіо, Міністра інформаційної політики, Голови комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики, Міністерства юстиції, Фонду державного майна вдалося провести оцінку, погодити проект статуту і винести його на останнє засідання уряду”, – відзначив він.

В 2017 році після реєстрації ПАТ “НСТУ” набуває повноважень Наглядова рада, затверджена  ще 15 грудня 2015 року, яка, в свою чергу має оголосити і забезпечити обрання Правління ПАТ протягом січня-квітня 2017 року. В свою чергу, уряд має переглянути бюджет Суспільного мовлення за підсумками першого півріччя, адже в ухваленому Державному бюджеті на 2017 рік закладено 75% від передбаченої законом сума на фінансування мовника. У  Законі про державний бюджет зауважено, що:

“За підсумками першого півріччя 2017 року на підставі затверджених в установленому порядку звіту про фінансово-господарську діяльність та фінансового плану Національної суспільної телерадіокомпанії України [має] внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2017 рік у частині збільшення видатків на фінансове забезпечення Національної суспільної телерадіокомпанії України“.

Таким чином 2017 рік — це початок другого етапу реформи. Після формування керівництва має розпочатися процес внутрішньої перебудови ПАТ, а також зміна програмного наповнення — основної мети реформи державного мовлення.

Текст документа читайте за посиланням.