Уряд запланував створення суспільного мовлення та роздержавлення преси на 2015 рік

December 10, 2014

Кабінет міністрів України включив суспільне мовлення, роздержавлення преси, а також запуск іномовлення до програми дій уряду на 2015-2016 роки.

Ці напрями дій включено як складники інформаційної безпеки України до відповідного документу, ухваленого на сьогоднішньому засіданні Кабміну. Вони мають бути здійснені у 2015 році як частина «нової політики безпеки». Цікаво, що ними «інформаційна безпека», згідно з урядовою програмою, і обмежується.

Окрім того, до програми дій уряду на 2015-2016 роки включено запровадження електронної ідентифікації та електронного підпису громадянина та ухвалення закону про відкриті дані (як складники електронного врядування).

До програми дій уряду на 2015-2016 роки не було включено такі пункти з парламентської Коаліційної угоди:

  • посилення відповідальності за перешкоджання журналістської діяльності;
  • ліквідація Комісії з питань захисту суспільної моралі як державної інституції;
  • забезпечення прозорості та демонополізації медіавласності.

Нагадаємо, в текст парламентської Коаліційної угоди, яку було парафовано 21 листопада, внесені зобов’язання щодо: повноцінного запуску суспільного телебачення та радіо; проведення роздержавлення друкованих ЗМІ державної та комунальної форм власності; посилення відповідальності за перешкоджання журналістської діяльності, у тому числі фотокореспондентів та операторів; ліквідації Комісії з питань захисту суспільної моралі як державної інституції; забезпечення прозорості та демонополізації медіавласності, зокрема встановлення законодавчої заборони компаніям, зареєстрованим в офшорних зонах, на володіння українськими ЗМІ.