Уряд запустив реорганізацію суспільного мовника

August 17, 2015

Кабінет Міністрів України оприлюднив на своєму сайті Постанову «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» № 567 від 5 серпня 2015 року, яка визначає порядок реорганізації державних телерадіомовних компаній в НСТУ. 

Ухвалення цього документу дозволить зрушити з місця механізм створення повноцінного суспільного мовника в Україні, а також належним чином сприяти імплементації Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», розробленого за участі експертів Інституту Медіа Права. 

Постановою, зокрема, передбачено, що :

  • Державний комітет телебачення і радіомовлення визначається органом, який здійснює функції з управління майном Національної телекомпанії;
  • утворюється і закріплюється персональний склад комісії з реорганізації НТКУ, НРКУ, ДТРК «Культура», ОДТРК, регіональних ТРК, ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» в НСТУ, до якого ввійшли керівники Держкомтелерадіо, керівництво НТКУ та НРКУ, а також представники Фонду Держмайна та Професійної спілки працівників культури України; 
  • затверджується Порядок перетворення Національної телекомпанії у публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України», а також повноваження комісії з реорганізації (зокрема, щодо оцінки майна НТКУ, реєстрації НСТУ усіма відповідними органами тощо).

 

Текст постанови доступний за посиланням:

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248398386.

 

Нагадаємо також, що 10 серпня закінчився строк прийому заяв від громадських об’єднань та асоціацій, що бажають взяти участь у конференціях з обрання Наглядової ради суспільного мовника. Упродовж 27 липня – 10 серпня до Національної ради подали свої документи 76 організацій, що доєднаються до 57 громадських організацій, відібраних на попередньому етапі відбору у жовтні-листопаді 2014 року.

Наступний етап – подання громадськими організаціями, допущеними до участі у конференціях, кандидатур для включення до Наглядової ради НСТУ – з 31 серпня по 4 вересня. Деталі:

https://cedem.org.ua/analytics/gid-shhodo-uchasti-gromadskyh-organizatsij-v-obranni-naglyadovoyi-rady-nstu/