В Раді хочуть заборонити трансляцію аудіовізуального продукту держави-агресора

June 26, 2017

22 червня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора (№ 6623; н.д. Княжицький М.Л., Висоцький С.В., Денисенко В.І., Опанасенко О.В., Сюмар В.П., Тетерук А.А., Кремінь Т.Д., Береза Ю.М.).

Цим законопроектом вносяться зміни до Закону України “Про кінематографію” та Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. Зокрема, вводиться поняття “фільм держави-агресора“, який визначають як “будь-який фільм, створений та/або вперше оприлюднений (демонстрований) після 1 січня 2014 року, одним з виробників якого є юридична особа, створена за законодавством та/або зареєстрована в державі-агресорі, або який відповідно до оцінних елементів бальної системи, набрав принаймні один бал за рахунок участі у створенні фільму громадянина держави-агресора, або за рахунок того, що місце зйомок, монтажу, знімальної студії чи отримувачі передбачених цим Законом витрат розташовані на території держави-агресора“. Наявність відповідних ознак у фільму матиме наслідком відмову у видачі прокатного посвідчення для такого фільму.

Окремо вводиться поняття “продукт держави-агресора“, який визначається як фільми держави-агресора, а також телепередачі, які повністю або частково створені та/чи профінансовані громадянами держави-агресора, юридичними особами, які мають місцезнаходження (місце реєстрації) в державі-агресорі або юридичними особами, які прямо або опосередковано контролюються ними“. Трансляція такого продукту мовниками забороняється; крім того, якщо у створенні чи фінансуванні створення власного продукту телерадіоорганізації брали участь представники держави-агресора, то такий продукт не вважатиметься власним продуктом організації.

Єдиним винятком з заборони трансляції продукту держави-агресора є можливість використання окремих фрагментів продукту держави-агресора у інформаційних та інформаційно-аналітичних передачах, які є власним продуктом телерадіоорганізації. Таке використання дозволяється за ідентифікації відповідних фрагментів титром з текстом «фрагмент фільму держави-агресора» або «фрагмент передачі держави-агресора». Відповідні титри повинні мати контрастний колір, транслюватися під час усього використаного фрагменту, а їх висота повинна бути не меншою 10% висоти кадру, що використовується в трансляції.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62100.