В Раді зареєстровано проект щодо підвищення відкритості державних закупівель

July 6, 2015

Народний депутат Михайло Головко зареєстрував у парламенті Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо ефективного розвитку малого та середнього підприємництва і відкритості державних закупівель» (проект № 2143а-1).

Законопроект передбачає внесення змін щодо розширення переліку інформації, яка стосується процесу здійснення державних закупівель і має оприлюднюватись на веб-сайті уповноваженого органу (Міністерства економічного розвитку і торгівлі України).

Зокрема, оприлюдненню має підлягати:

  • протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів;
  • інформація про відхилення пропозиції (аргументовані підстави та причини, у тому числі невідповідності пропозиції умовам документації конкурсних торгів);
  • інформація про переваги переможця порівняно з пропозиціями інших учасників, які приймали участь в торгах.

 

Раніше до Верховної Ради було внесено Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо масштабного стимулювання вітчизняного виробництва, залучення прямих іноземних інвестицій та розвитку малого та середнього підприємництва» (проект № 2143а, н.д. Олег Ляшко, Віктор Галасюк, Віктор Вовк, Олексій Ленський та ін.). Відповідно до пропонованих змін Міністерство економрозвитку має забезпечити щомісячну публікацію результатів моніторингу державних закупівель в тому числі, але не виключно щодо:

  • вартісної та кількісної частки укладених договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг з мікропідприємствами, малими та середніми підприємствами у загальному обсязі укладених договорів про закупівлю;
  • вартісної та кількісної частки вироблених товарів, наданих послуг, виконаних робіт підприємствами, що зареєстровані на території України, у загальному обсязі укладених договорів про закупівлю.

 

Такі зміни, на думку авторів обох законопроектів, мають підвищити прозорість сфери державних закупівель та запобігати можливим корупційним зловживанням.