В Україні запрацював новий інструмент боротьби з корупцією – Майстерня активних громадян

December 1, 2015

У Києві  28 листопада 2015 року фінішував перший триденний модуль масштабного антикорупційного проекту “Майстерня активних громадян” Інституту Медіа Права.

30 громадських активістів – борців із корупцією повернулися до своїх регіонів із знаннями та прикладними навичками, щоб у щонайменше у 15 областях навчити своїх колег ефективним механізмам боротьби з корупційною машиною. Перші тренінги на тематику доступу до інформації та роботи з державними реєстрами як інструменти контролю за владою пройдуть в Вінницькій та Сумській областях уже в грудні  цього року.

Майстерня 1– Наскільки наші амбітні плани навчити людей антикорупційних ініціатив реальні?, – під час відкриття Майстерні звернувся до її учасників директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко і порадив відповідь шукати у прикладах з історії, коли кардинальні зміни починалися із активності купки людей.

Бажання та вміння громадських активістів є ключовим у побудові ефективної системи запобігання корупції. Так вважає і радник з антикорупційних питань проекту Організації економічного співробітництва та розвитку з протидії корупції в Україні Андрій Кухарук.

Він зазначає, що сьогодні в Україні чинне законодавство надає громаді достатньо інструментарію для активного долучення до процесів формування та реалізації антикорупційної політики.
– Активні представники громадянського суспільства мають стати прикладом у відстоюванні інтересів як громади, так і кожного українця. Але не вести діяльність з дивану чи кухні, а реально йти у люди та домагатися справедливості, – радить Андрій Кухарук.

– Громадський антикорупціонер насправді має бути надзвичайно професійним. Він точно повинен краще за корупціонерів розбиратися у схемах, на рівні журналіста вміти просто описувати складні ситуації та на рівні професійного спортсмена вміти бігти марафон, – зазначає експерт антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ Олексій Хмара.

Публічність, як союзник № 1 у корупційних розслідуваннях для громадян вважає експерт Центру UA, комунікаційний менеджер проекту “Свобода слова та доступ до інформації” Ярослав Муравйов.

– У процесі отримання інформації громадяни зіштовхуються з ситуацією відписок або ігнорування. Тому для стимулювання органів влади надавати оперативно та інформацію по суті, я раджу паралельно виходити зі своїм запитом у публічний простір. Тісно співпрацювати із журналістами, вести блоги у соціальних мережах, заявляти про це на інформаційних ресурсах. Як показує практика, такий підхід має найвищу ефективність, – розповів Ярослав Муравйов.

Алгоритмом подання успішного запиту на інформацію поділилася з учасниками Майстерні юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська:
– ґрунтовна підготовка (моніторинг загальнодоступних джерел);
– правильний вибір розпорядника інформації;
– лаконічне формування запиту;
– обґрунтування суспільного інтересу.
– І не здаватися, якщо отримаєте відмову. Оскаржуйте її у суді, – резюмувала Віта Володовська.

Загалом організатори Майстерні активних громадян вірять, що проект допоможе озброїти активних громадян інструментами контролю за владою.

– Боротьба з корупцією не може бути ефективною без залучення громадянського суспільства. Це залучення може бути в різних формах – виявлення порушень, повідомлення про них у ЗМІ, інформування правоохоронців про можливі порушення, оскарження незаконних актів і дій тощо.

Майстерня повинна навчити активістів, де і що шукати, як аналізувати знайдену інформацію, як не загубитися у морі корисної інформації, яка вже доступна, як змусити державу чи місцеву владу відкрити ту інформація, яка залишається все ще закритою, – говорить експерт з питань доступу до інформації Дмитро Котляр і додає, що відкритість публічної інформації є головним запобіжником і головним інструментом для виявлення корупції.

Корупція – це завжди таємний акт, тому прозорість і відкритість робить її неможливою або значно ускладнює. Тому боротьба за доступ до публічної інформації це завжди боротьба проти корупції. І Майстерня навчить як цю боротьбу вести.

Фотозвіт  Модулю 1 Майстерні активних громадян

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).