Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити важливий закон про доступ до публічної інформації

November 4, 2010

Київ 4.11.10: АРТИКЛЬ 19 і «Міжнародна підтримка медіа» (International Media Support, IMS) закликають Верховну Раду продемонструвати свою готовність до прозорого і підзвітного суспільству урядування та ухвалити закон про доступ до публічної інформації. Законопроект, розгляд якого був запланований на 2 листопада, було несподівано знято з порядку денного.

21 жовтня депутати раптово перенесли розгляд законопроекту про доступ до публічної інформації на 2 листопада, а 1 листопада законопроект зник з порядку денного засідання Верховної Ради. Інша дата для розгляду законопроекту на разі  не визначена. Законопроект знаходиться у критичній фазі і подальша затримка його прийняття Верховною Радою стане серйозним кроком назад у прогресі України у сфері захисту прав людини. Україна залишається однією з небагатьох країн Європи, які не мають належного закону про доступ до інформації.

АРТИКЛЬ 19 та IMS вважають ухвалення законопроекту головною запорукою захисту індивідуальних свобод та розвитку демократії. Обидві організації неодноразово закликали Верховну Раду включити законопроект до низки прогресивних реформ необхідних для поліпшення законодавства щодо свободи вираження поглядів, невід’ємною частиною якого є регулювання доступу до інформації. Наразі Україна має Закон «Про інформацію», впроваджений у 1992 році, який визнає право на інформацію. Проте, за міжнародними оцінками, він вважається «заплутаним», має надто багато винятків, окрім того, доступ до інформації за цим законом є ускладненим. Законопроект, що пройшов перше читання у 2009 році, вирішить багато наявних проблем, впроваджуючи прогресивний підхід відповідно до міжнародних стандартів.

Міжнародні організації, зокрема Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЕ) та Рада Європи, неодноразово закликали Україну ухвалити закон про доступ до публічної інформації.

5 жовтня 2010 року, Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) в резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні» закликала Верховну Раду України прийняти Закон про доступ до публічної інформаціїяк частину законодавчої реформи, необхідної у сфері боротьби з корупцією. 13 жовтня 2010 року, під час візиту до Києва, Уповноважений ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович також закликала депутатів Верховної Ради та Уряд України ухвалити цей законопроект.

Президент України Віктор Янукович пообіцяв, що сприятиме негайному ухваленню законопроекту, а також візьме до уваги  рекомендації ПАРЄ.

«Ухвалення Закону про доступ до публічної інформації стане важливим кроком, що гарантуватиме фундаментальні права і свободи, зокрема, право на свободу вираження поглядів. Україна має увійти до кола більшості країн, які повністю визнають важливість цього права», – зазначає виконавчий директор АРТИКЛЮ 19, доктор Агнес Калламард.

«Журналісти в Україні щодня потерпають від застарілого «радянського» законодавства про доступ до інформації, яке діє в Україні. За цим законодавством, урядовці мають 30 днів для надання відповіді на інформаційний запит. Зазвичай,  для медіа працівників такий спосіб доступу до інформації не є ефективним. В інтересах громадськості та, зокрема, медіа необхідно, щоб Верховна Рада ухвалила прогресивний Закон про доступ до публічної інформації. Законопроект є результатом спільної роботи багатьох зацікавлених сторін і сприятиме прозорості та вільному обігу інформації в інтересах кожного», –  додає Джеспер Хойберг, виконавчий директор організації «Міжнародна підтримка медіа» (IMS).

АРТИКЛЬ 19 та IMS закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити прогресивний Закон про доступ до публічної інформації, який відповідає європейським стандартам.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ:

  • За додатковою інформацією звертайтеся до Наталі Лосекоот (Nathaliе Losekoot), ARTICLE 19 Senior Programme Officer, Europe, за адресою nathalie@article19.orgабо до Антоніни Черевко, IMS Programme Officer for Ukraine, за адресою ac@ims.dk або за телефоном +380 50 410 27 68.
  • «Міжнародна підтримка медіа» (International Media Support або IMS) є некомерційною організацією, що працює з медіа у країнах, де відчуваються наслідки збройних конфліктів, є загрози безпеці людей або відбуваються політичні перетворення. Тепер у понад 30 країнах по всьому світі IMS сприяє зміцненню професійної практики і забезпеченню професійної діяльності медіа та журналістів навіть у складних умовах. Для отримання додаткової інформації про IMS, будь ласка, відвідайте www.i-m-s.dk
  • «АРТИКЛЬ 19» – незалежна правозахисна організація, що працює на світовому рівні, захищаючи та утверджуючи право на свободу вираження поглядів. Її назва походить зі статті 19 Загальної декларації прав людини, що гарантує свободу слова. Для отримання додаткової інформації про АРТИКЛЬ 19, будь ласка, відвідайте www.article19.org
  • Заяву було підготовлено в рамках програми IMS «Медіа та Демократія» для Центральної і Східної Європи та Кавказу.