Верховна Рада може стати прозорішою — законопроект

December 24, 2014

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України ( проект № 1591, н.д.Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Василь Чумак, Павло Різаненко, Єгор Соболєв,Оксана Сироїд, Вікторія Сюмар, Ганна Гопко, Олена Сотник та ін.). Цей законопроект був розроблений в рамках діяльності громадського руху “ЧЕСНО” та експертами громадської коаліції “Реанімаційний пакет реформ”, зокрема і юристами Інституту Медіа Права.

Завданнями законопроекту є забезпечення належного рівня прозорості і відкритості в діяльності парламенту, його органів та народних депутатів України, розкриття суспільно важливої інформації та посилення механізмів забезпечення доброчесності і запобігання корупції в діяльності парламенту.

В проекті закону пропонується внесення змін до Регламенту Верховної Ради, а також законів «Про статус народного депутата України» та «Про комітети Верховної Ради України». Зокрема, передбачено вимогу обов’язкового щомісячного оприлюднення на офіційному веб-сайті парламенту переліку депутатів, які отримують з бюджету компенсації вартості проїздута кошти на оренду житла із зазначенням відповідного розміру відшкодування, а також звіти народних депутатів про відрядження як членів парламентських комітетів.

Крім цього, на Апарат ВРУ покладається обов’язок оприлюднювати та щомісячно оновлювати на персональних сторінках народних депутатів списки помічників-консультантів депутатів із зазначенням  їх статусу (працює за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом, є державним службовцем, працює на громадських засадах).

Більш відкритою планується зробити і діяльність парламентських комітетів,  які мають систематично розміщувати на своїх офіційних веб-сторінках публічну інформацію, зокрема:

  • усі прийняті Комітетом рішення, висновки тощо;
  • розклад засідань комітету та зміни до нього (не пізніше ніж за дванадцять годин до початку засідання);
  • протоколи засідань комітету і матеріали, що до нього додаються (у тому числі стенограму засідання), а також аудіозапис засідання, обов’язкове здійснення якого також передбачено в законопроекті.

Законопроект пропонує зробити доступними для  громадян також протоколи та стенограми Погоджувальної ради, кошторис Верховної Ради та звіт Голови ВРУ про його виконання, тексти депутатських запитів та відповіді на них.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53089