Верховна Рада оновила квоту для передач європейського виробництва на ТБ та радіо

May 18, 2016

Народні депутати 17 травня 2016 року ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо визначення передач європейського виробництва)» (проект № 2677, н.д. Вікторія Сюмар, Дмитро Стеценко, Олександр Опанасенко, Сергій Висоцький).

Законопроект передбачає зміни до статті 28 Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо обсягів українських та іноземних передач у мовленні. Зокрема, для ліцензованих телерадіоорганізацій у проміжках часу між 07.00 та 23.00 передачі європейського виробництва, а також виробництва США та Канади, повинні становити не менше 70 % загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 % загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва.

Закон і раніше встановлював квоту (не менше 80 %)  для програм європейського виробництва, однак, через відсутність чітких критеріїв віднесення передач до цієї категорії, норма на практиці не виконувалась.

Новий закон пропонує вважати передачею європейського виробництва таку, що створена однією або декількома юридичними особами – резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Саме ця Конвенція, до якої приєдналась Україна, встановлює вимогу щодо приділення більшої частини ефірного часу європейським роботам. 

До передач європейського виробництва, також належать передачі, виготовлені на замовлення юридичних  осіб-резидентів держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови що безпосереднім виробником таких передач також є особи-резиденти таких держав. При цьому, не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва передача, створена на замовлення або за участю однієї або декількох юридичних осіб — резидентів держави визнаної Верховною Радою України державою-агресором та/або державою-окупантом.

Закон набуде чинності наступного дня після оприлюднення.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54998