Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів

September 20, 2013

Дев’ятнадцятого вересня 2013 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України “Про судовий збір” (законопроект № 0973, КМУ), якими запроваджуються нові ставки судового збору, зокрема у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Внесені зміни, серед іншого, передбачають повернення прогресивної шкали сплати судового збору, за якої сума судового збору залежить розміру заявлених вимог щодо відшкодування моральної шкоди.

Так,у випадку підписання закону розмір судового збору із позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову до 5 розмірів мінімальної заробітної плати (5735 грн.) становитиме 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (бл. 300 грн). Якщо позивач вимагатиме від 5 до 50 розмірів мінімальної заробітної плати (до 57 350 грн) – сума збору зросте до 5 % ціни позову, але не менше 0,3 розміру мінімальної заробітної плати (344 грн.), а у випадку особливо чутливих постраждалих, що заявляють позов понад 50 розмірів мінімальної заробітної плати – 10 % ціни позову.

Чинна редакція закону про судовий збір передбачає максимальний розмір судового збору 3 — мінімальні зарплати (3441 грн). Тобто, особа, сплативши 3 мінімальні зарплати могла заявляти необмежені розміри моральної шкоди, що власне і відбувалося протягом 2 останніх років, адже саме відсутність прогресивної шкали відкрила можливості для тиску на ЗМІ та окремих журналістів, а також повернула практику вимушеного закриття ЗМІ після застосування непропорційних штрафних санкцій.

Аналогічна система існувала в Україні з 2003 по 2011 роки — до моменту ухвалення Закону України «Про судовий збір». Так, декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито», встановлювалася триступенева шкала мита: 1%, 5 та 10% від суми та розміру позову.

У разі підписання президентом закону, він набуде чинності на наступний день після першої публікації в офіційних виданнях.

Картка ухваленого законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=45091