Верховна рада: розгляд законопроектів 21 лютого

February 24, 2012

У вівторок 21 лютого на вечірньому засіданні Верховна Рада України розглянула чотири законопроекти про внесення змін до медійних законів, а саме:

  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (законопроект 7241, нова редакція, н.д. Андрій Шевченко);
  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (законопроект №8569; щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень);
  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (законопроект № 8666, н.д. Ірина Геращенко, щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності);
  • проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення» (законопроект № 8667, н.д. Ірина Геращенко та ін., щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення).

За результатами голосування проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» був прийнятий за основу. За це проголосували 284 депутати голоси. Проект, зокрема, пропонує уточнити термінологію, а також перелік обов’язків органів державної влади, на які покладено контрольні функції в сфері реклами.

Два законопроекти було відхилено: проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» та проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення».

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» був розглянутий за скороченою процедурою та відхилений, не зважаючи на те, що він передбачає зміни у забезпеченні додаткових гарантій та умов для здійснення журналістами та працівниками ЗМІ своєї професійної діяльності. Голова Верховної Ради Володимир Литвин після першого голосування ставив питання про доопрацювання цього Проекту та подальшого повернення до розгляду цього питання. На жаль, така пропозиція не була підтримана депутатами.

Також було відхилено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення». Доповідач Ірина Геращенко пропонувала включити Нацраду до переліку органів, на які поширюється дія Закону «Проосновні засади державного нагляду (контролю) усфері господарської діяльності». Народний депутат Руслан Князевич влучно зазначив, що Нацрада зараз – «це той регулятор, який буде здійснювати особливі повноваження щодо всіх засобів масової інформації, фактично дозволяючи чи не дозволяючи їхнє мовлення». Не зважаючи на всі аргументи, рішення все ж не було прийняте.

Слухання щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України», який передбачає викладення цього закону в новій редакції, було перенесено.