Верховна рада: розгляд законопроектів

December 7, 2011
Сьомого грудня Верховна Рада України відхилила проект Закону України “Про внесення зміни до Закону України “Про телебачення та радіомовлення” (№8365, н.д. Іван Данькович; щодо надання телеканалами ідентифікуючої інформації про участь держави та органів місцевого самоврядування у створенні телепередач) та проект Закону України “Про інформацію” (№8201, н.д. Степан Курпіль; щодо приведення норм Закону у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод). Законопроекти набрали, відповідно 20 та 11 голосів.

Проект Постанови ВРУ “Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року”, №9311, внесений н.д. Миколою Томенко було включено до порядку денного але не був розглянутий.

Натомість, депутати ухвалили в першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України” (№9135, н.д. Віктор Шемчук; щодо злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків). Законопроект передбачає посилення відповідальності щодо порнографії, а саме встановлення відповідальності не лише за ввезення та збут, але за будь-який обіг творів, зображень, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм або інших предметів порнографічного характеру. Окрім того, проектом пропонується доповнити кодекс статтею 301-1 “Втягнення у створення порнографічних предметів”, яка передбачатиме відповідальність за втягнення особи у створення творів, зображень, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм або інших предметів порнографічного характеру з використанням обману чи уразливого стану цієї особи або із застосуванням насильства чи погрозою насильством, знищенням майна або розголошенням відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці. У пояснювальній даписці до законопроекту вказано, що його необхідність пов’язана з тим, що сучасне кримінальне законодавство про відповідальність за злочини проти моральності у сфері статевих стосунків у низці моментів не відповідає принципам криміналізації.