Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про рекламу»

June 5, 2014

Народні депутати ухвалили в цілому законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення(проект № 0940, Президент України Віктор Ющенко).

Закон «Про рекламу» доповнено визначенням «телепродажу» – трансльованої на телебаченні безпосередньої публічної пропозиції укласти договір купівлі-продажу щодо визначеного товару» – та встановлено вимоги щодо його проведення. Зокрема, передбачено, що час мовлення та частка телепродажу протягом астрономічної доби та/або години є складовою частиною загального часу мовлення та частки реклами, на яку поширюються встановлені законом часові обмеження. Водночас, обмеження частки реклами  не поширюються на спеціалізовані з телепродажу канали мовлення, а так само трансляцію телепродажу у вигляді окремої програми або передачі (телемагазину) не спеціалізованими каналами мовлення за умови безперервної мінімальної тривалості  такої програми протягом 15 хвилин.

Крім цього, врегульовано питання спонсорства теле-, радіопередач та програм шляхом наведення інформації рекламного характеру про лікарські засоби. Забороняється телепродаж, а також посилання у «спонсорських повідомленнях» на лікарські засоби, що вживаються та розповсюджуються лише за приписом (рецептом) лікаря, та медичну техніку, методи профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, застосування яких потребує спеціальних знань та підготовки.

Водночас, внесені зміни передбачили можливість переривання трансляції програм та передач для дітей та новин за умови їх тривалості понад 30 хвилин, що раніше заборонялось. Крім цього, також встановлено, що трансляція кіно- і телефільмів може перериватися рекламою не частіше одного разу протягом кожних 30 хвилин мовлення, а інших фільмів, у тому числі окремих серій, серіалів, документальних фільмів тощо, концертно-видовищних  програм,  передач   може перериватися  рекламою  не частіше одного разу кожні 20 хвилин мовлення.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=45123