Верховна Рада України зробила крок назустріч відкритості медіавласності

June 16, 2015

Сьогодні, 16 червня 2015 року, Верховна Рада України проголосувала у першому читанні за законопроект № 1831 (доступний за посиланням), спрямований на внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації у сфері телебачення та радіомовлення. Парламент прийняв рішення взяти законопроект за основу та розглядати у другому читанні за скороченою процедурою.

Проект № 1831 спрямований на розкриття інформації про осіб, які є кінцевими бенефіціарами (контролерами) та здійснюють реальний вплив на діяльність телерадіокомпаній та провайдерів програмних послуг цифрового телебачення. Відповідно до вказаного законопроекту, тепер особа, яка претендує на отримання ліцензії на мовлення, зобов’язана додавати до відповідної заяви інформацію про всіх своїх кінцевих бенефіціарів (контролерів). Ці дані підлягатимуть внесенню до оновленого Державного реєстру суб’єктів інформаційної діяльності України.

Аналогічні вимоги ставляться і до особи, що подає заяву на видачу ліцензії провайдера програмної послуги. Окрім цього, провайдери також будуть зобов’язані щорічно звітувати перед регулятором про всіх кінцевих бенефіціарів та пов’язаних осіб, про зміни своєї структури власності, а також про джерела фінансування, якщо воно перевищило 10% розміру статутного капіталу вказаного провайдера.

Юристи Інституту Медіа Права входять до Робочої групи з прозорості медіа власності, створеній за ініціативою Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, та приймають активну участь в її роботі. В процесі доопрацюванні Проекту № 1831 Робоча група запропонувала суттєві зміни та доповнення до вказаного документу. Інститут Медіа Права також подав свої пропозиції до цього законопроекту. З основними з них можна ознайомитись тут.