ВР відхилила поправку щодо дофінансування Суспільного

July 14, 2017

13 липня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні за проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№6600). За-226. Проти-4. Утрималось-46. Не голосувало-89. У цьому проекті поправка щодо фінансування НСТУ відхилена.

У поправці йшлося: «За бюджетною програмою 1701080 необхідно передбачити додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн., для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України».

За словами Ігоря Розкладая, юриста Центру демократії та верховенства права, недофінансування ставить під загрозу оновлення Суспільного
 
По суті, Суспільне мовлення недофінансоване на 25%. І це дуже недобре, адже ці гроші були закладені якраз на виробництво нового контенту – те, заради чого ми і перетворювали цю державну машину. Для створення якісних матеріалів потрібні нові студії, нові камери, планшети, тощо. Адже те, що ми маємо, застаріло настільки, що коли створювався музей, туди просто перенесли частину робочого обладнання. Тож оновлення – це одна з найбільших проблем. Все ж треба, щоб суспільний мовник мав достатнє фінансування” – наголосив він.
 
За прогнозом експерта, до цього питання можуть повернутися восени, але це створює нові ризики, адже без достатнього фінансування мовник не зможе вчасно проводити держзакупівлі. Він також вказав, що такі дії є формою тиску на Суспільне
 
Жодній владі тактично не вигідне Суспільне мовлення – розслідування, які виходять там, скажімо так, дратують. І якщо не можна вплинути на менеджмент чи редакційну політику, то впливають на фінанси”, – підсумував він
 
Зазначимо, що питання фінансування НСТУ згідно з законом перенесено на вересень 2017 року.

Нагадаємо, 13 липня 2017 року громадськість оприлюднила звернення, в якому вимагала у Верховної Ради забезпечити фінансування суспільного мовлення у повному обсязі. 

12 липня 2017 року стало відомо, що з проекту Закону України № 6600 «Про Державний бюджет України на 2017 рік» зникла поправка про фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України, яку 11 липня підтримав Комітет Верховної Ради України з питань бюджету.